Известната българска цигуларка Мила Георгиева и Младежката филхармония "София" ще свирят в памет на изтъкнатия български диригент и педагог акад. Емил Янев, потвърдиха за "Фокус" от Националното музикално училище "Любомир Пипков"(НМУ).

С концерта "Поклон, маестро!" на 4 април "Европейски музикален фестивал" ще отбележи 90-годишнината от рождението на акад.Янев.

В негова памет на 4 април в столичната зала "България" ще свирят представителните ансамбли на НМУ: Младежка филхармония "София" и Младежка хорова капела с настоящия си диригент, Славил Димитров. Те ще изпълнят програма от творби на Астор Пиацола, Жорж Бизе и Георги Андреев.

Специален гост на събитието е изключителната цигуларка Мила Георгиева, която започва своята звездна кариера именно под палката на маестро Емил Янев. 

В продължение на над 50 години Емил Янев развива активна артистична, педагогическа и обществена дейност. Кариерата му дълги години е свързана с оркестъра на Националното музикално училище, с хоровите състави “Георги Кирков", “Трудова песен", “Христина Морфова" и др. В периода 1987 – 2002 г. акад. Янев е главен диригент на “Колегиум Музикум Банкя" (днес “Симфониета “София"). Той е също дългогодишен преподавател по хорово и оркестрово дирижиране, ръководител на диригентски курсове в България и чужбина, автор на редица статии, трудове и учебни помагала. Лауреат е на множество награди като едни от най-значимите в сферата на оркестровото дирижиране са отличия на международни конкурси за младежки оркестри в Белгия, Полша, Франция и Холандия с оркестъра на Музикалното училище. Бележитият диригент, когото няколко поколения български музиканти помнят с неговия професионализъм и неподправено чувство за хумор, ни напусна в края на 2021 година на 89-годишна възраст.

23-тото издание на "Европейски музикален фестивал“ се осъществява с финансовата подкрепа на Столичната община – Календар на културните събития на Столична община за 2023 г. и Министерството на културата на България