Нивото на моторизираност в София е едно от най-високите в ЕС, това увеличава рисковете от злополуки и ПТП-та.Това каза общинския съветник от БСП в София и член на Комисията по транспорт и пътна безопасност към Столичния общински съвет (СОС) Михаил Ставрев в предаването "Добър ден, България" на Радио "Фокус"

"В София нивото на моторизираност на гражданите е едно може би от най-високите в целия Европейски съюз. В София има регистрирани 825 000 автомобила, като на 1000 души се падат 663 автомобила. Само ще ви дам за сравнение, че в рамките на европейските столици се падат под 450 автомобила на 1000 души. При такава концентрация, естествено, на пътното движение рисковите от злополуки и пътнотранспортни произшествия (ПТП) се повишава", каза той. 

Михаил Ставрев добави, че близо 50% от автомобилите, които са регистрирани на територията на Столична община, са на средна възраст над 16 години и разясни какви мерки ще бъдат приложени за превенция срещу злополуки.

"Средната възраст на автопарка в София, значи 50% от всички регистрирани автомобили са над 16 години, което е допълнителна предпоставка отново за повишен риск на ПТП. Давате си сметка за необходимостта от навременна интервенция с цел повишаване на пътната безопасност на територията на Столична община. Предлагаме един пакет от мерки, който включва сам по себе си увеличаване ефективността и насърчаване провеждането на информационни кампании в детските градини, училищата за безопасно предвижване в градска среда. Разработването също така за мобилно приложение за учениците, което предвижда награди, което естествено да възбуди техния интерес към правилата за движение. Теоретично, разбира се и практическо обучение за подобрение квалификациите на младите водачи, визирам специално възрастовата група от 18 до 28 години. Ежегодно закупуване на светоотразителни гривни за всички първокласници на територията на Столична община, защото както сега в неделя се променя времето, стъмва се по-рано, пешеходците много често са с тъмни дрехи в зимния сезон, трудно забележими са. Отделно експериментално в момента преди пешеходните пътеки се поставят изкуствени ограничители на скоростта, които са т.нар. "бъмпери“. Другото, което е, допълнително осветяване на пешеходните пътеки. В София има 1 389 пешеходни пътеки", разясни той.