Хората в област Добрич оказва се харесват повече ароматни сортове и това е видно от пробите бяло вино, представени за участие в конкурса за домашно вино реколта 2022-ра. Това заяви сомелиерът Михаил Марковски, който е председател на Асоциацията на българските сомелиери, предаде репортер на "Фокус". Според специалиста вината, произвеждани в региона на Добруджа (Добрич и Силистра), не присъстват много интензивно на българския пазар, в смисъл, че трудно се намират. По отношение на почвено-климатичните условия вината от тази част на България му напомнят на онези, произвеждани в Северна Италия като стил. 

Принципно поради по-хладния климат в Добруджа се предполага, че в червените вина от този край има повече киселинност и тръпчивост. Една от причините Михаил Марковски да приеме поканата да бъде член и председател на журито в тазгодишното издание на конкурса с дълга история е сортът липа, много характерен за региона. "Това вино е страшно чаровно, силно ароматно, лесно се гледа. Бодни пръчка, пий вино, както казват. Това е директен сорт, даже див сорт както го наричат някои. Донесен е най-вероятно от американския континент. Нямам представа. Когато съм го опитвал първия път, ми е било страшно чаровно, много се надявам да видя такива вина и сега", сподели сомелиер №1 в България.

По традиция в деня, когато се чества Трифон Зарезан, във всяка категория се връчват грамота и предметна награда на класираните на първо, второ и трето място производители на домашно добруджанско вино.

Жулиета НИКОЛОВА