Между 6 000 и 10 000 км могат да изминат по време на миграция белите щъркели, които гнездят в Европа и зимуват в Африка . Това каза Михаил Илиев от екипа на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) - офис Дуранкулак, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна. По думите на орнитолога белият щъркел е една от най-емблематичните птици в България. Среща се най-често в населените места и е познат на всички. Това е мигриращ вид и в този период на годината се подготвя за прелет в по-топлите страни. В Африка зимуват белите щъркели, които се срещат в Европа. Местата за зимуване са южно от пустинята Сахара. Някои птици избират централните, други - източните части. 

Любопитен факт е, че някои птици достигат дори по-далече на юг - Южноафриканската република. В зависимост от крайната дестинация в Африка и гнездовата им територия на нашия континент, по време на есенната и пролетна миграция белите щъркели могат да изминат между 6 000 и 10 000 км, посочи Михаил Илиев. Средната продължителност на миграция е от 30 до 50 дни. На ден птиците изминават между 200 и 350 км, като разстоянието зависи от метеорологичната обстановка, преобладаващите ветрове и силата на отделната птица. Щъркелите са типични реещи се птици, използват пасивен полет за придвижване на големи разстояния. Улавят така наречените термали (възходящи въздушни потоци от топъл въздух, които се издигат във височина) и така издигат и самите птици. Когато наберат височина, тези птици се насочват към желаната посока с планиращ полет и по-висока скорост докато достигнат до следващия термал. Това е характерен начин на придвижване за реещите птици. Така щъркелите пестят енергия и с малък разход изминават големи разстояния. 

Според проучвания активният полет при белите щъркели изисква 24 пъти повече енергия за изминаване на единица разстояние. Над водни басейни термали не се образуват и това е причина щъркелите да ги заобикалят и да преминават в най-тесните им участъци. Така се получават струпванията на стотици мигриращи птици в такива места, с тесен фронт на миграция в Европа. Босфора, Дарданелите и Гибралтар са такива места, също района на Суецкия канал и Синайския полуостров в Египет, от където птиците от Европа влизат в африканския континент. Голяма рядкост е да се наблюдават реещи птици над открито море, тъй като повечето от тях предпочитат заобиколни, по-дълги, но безопасни маршрути за миграция. В края на март или началото на април започва завръщането на белите щъркели в Европа. Най-големите гнездови популации са в Полша, около 55 000 двойки има там, в Испания - над 33 000, в Украйна също - около 30 000 гнездящи двойки, Беларус - 20 000. На север и на запад обаче популацията на белият щъркел прогресивно намалява. Например в Дания и Великобритания се наблюдават едва по няколко гнездови двойки, каза Михаил Илиев. 

По думите му интересен факт е, че след редица природозащитни мерки белият щъркел се завръща във Великобритания през 2020 г. след 606-годишно отсъствие. Общата популация на белите щъркели в Европа се оценява на от 180 000 до 220 000 двойки. В нашата страна по данни от последното преброяване през 2014-2015 г. гнездят около 5 500 двойки. Различната разнородност на местообитанията е причина гнездовата популация на белия щъркел да е разпределена неравномерно. Най-много гнездови двойки има в Пловдивско, Хасковско, София област, Благоевградско и Плевенско. Най-малко се наблюдават в типичните земеделски области в Североизточна България - районите на Добрич, Шумен, Разград, Търговище, както и в райони, доминирани от гори и с по-висока надморска височина, като Габровско и Смолянско. Есенната миграция на тази птица у нас започва около 5 август и продължава до първите дни на септември. 

През източната част на страната ни, по миграционния път "Виа Понтика“, който минава и през Приморска Добруджа, преминават стотици щъркели от цяла Източна и Централна Европа всяка година. Много често щъркелите мигрират в ята от стотици птици и в края на лятото добруджанци стават свидетели на уникални гледки, пътувайки покрай земеделските полета. Щъркелите летят обикновено по 7-8 часа на ден в светлата част, а вечер кацат за нощувка. Избират дървета, покрайнини на гори, полезащитни пояси, стълбове и в ожънати пшенични ниви. Една от големите заплахи за птиците в такива моменти е загиването от токов удар при необезопасени електропроводи, като проблемът е световен, въпреки усилията, които полагат компаниите, които поддържат съоръженията, отбеляза Михаил Илиев. 

Друг интересен факт е, че в Европа се среща и черен щъркел.  За разлика от своя бял събрат тази птица отбягва човека и живее в отдалечени места. Понякога гнезди по скали по поречия (на Струма, Места, Янтра, Арда и др.). Също прави гнездо в дървета в обширни широколистни гори. Негова любима храна са дребни рибки, земноводни и влечуги край водоемите. Рядък вид е за места без обширни влажни зони, каквито са Лудогорието, Добруджа и части от Горнотракийската низина. Популацията на черния щъркел на Стария континент е близо 20 пъти по-ниска от тази на белия, но пък географските граници, в които се среща, са много по-големи. Видът се наблюдава в цяла Евразия - от Испания и Франция на запад до Китай на изток. Зимува в Индия, Африка и части на Югоизточна Азия.

Още в средата на август започна прелетът на белите щъркели и картината на миграционния процес можеше да бъде наблюдавана в много райони на Добруджа - стотици шъркели, осеяли земеделските полета или реещи се в синьото небе.

Жулиета НИКОЛОВА