На 2-ри април всяка година се отбелязва Международният ден за информираност за аутизма. От няколко години в България се провежда амбициозно проучване за предизвикателства пред семействата на деца с аутизъм, под ръководството на гл. ас.Михаела Барокова от НБУ и Ана Андреева от Център за социална рехабилитация и интеграция с приоритет аутистичен спектър (ЦСРИ-ПАС) - София. Досега екипът е обработил информация от 153 семейства, но текущо приема и нови участници в проучването. Предварителните резултати показват предизвикателства в три направления: достъп до услуги, достъп до информация и отношението на обществеността.

Михаела Барокова споделя специално за "Фокус“, че през последната година 49% от анкетираните  в страната са изпитали затруднение в получаването на здравни услуги, 47% в получаването на психологическа консултация и 37% в получаването на образователната услуга .“Причините за затрудненията най-често са свързани със списък на чакащите, твърде високи такси, непокриване на критерии за достъп и/или липса на услугата в населеното място“, допълва тя.

Картината е коренно различна във Видин. Откритият през октомври 2023 г. общински Център за рехабилитация и интеграция  (профилиран към деца и лица с аутизъм) е доста под капацитета си, и дори на 2-ри април ще проведе Ден на откритите врати. "Екипът е млад и амбициозен“, споделя  Христина Василева, една от майките, чието дете посещава центъра. "Но в интерес на истината, всички останали социални услуги в града приемат деца с аутизъм като нови потребители- макар и да са със запълнен капацитет“. Нейното лично обяснение е, че професионалистите познават и признават проблема, но тя чува и за доста деца, които никъде не са записани и дори не посещават детски градини.

Една от вероятните причини се крие в това, че темата е все още "табу“, коментира Василева. Например, изследването на Барокова и екип показва, че 73% от анкетираните отговарят, че са ставали обект на негативно отношение заради диагнозата на детето си. Същевременно, друг тревожен резултат е свързан с достъпа до точна и полезна информация, и тук затруднения изпитват 80% от анкетираните. Интернетът е по-търсен източник от напримир специалистите по детско развитие, книгите или другите родители.

Христина Василева, препоръчва на родителите, които имат дете с аутизъм и искат да се включат в събирането на данни, може да го направят на този  линк

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf69lDOdk4NcB5Ar-wHNO0EpUwZBzNVdPfscXbhvm0Jqj1jfA/viewform

Международният ден на информираност за аутизма се отбелязва всяка година на 2 април. Датата е утвърдена от Общото събрание на ООН през 2007 г. През 2010 г. американската неправителствена организация Autism Speaks (“Аутизмът говори") инициира глобалната кампания Light It Up Blue (“Освети в синьо") за осветяване със сини прожектори на знакови сгради, паметници или природни забележителности вечерта на 2 април. 

Тази вечер видинската художествена галерия "Никола Петров" ще бъде осветена в синьо в знак на съпричастност с децата  аутисти.

Ирена Данаилова