Днес се проведе първата среща на междуведомствената работна група, която има за цел да намери варианти за оздравяването на "Топлофикация София“ ЕАД. Това съобщиха от Столичния общински съвет.

Представители на Председателския съвет към СОС, начело с шефа на градския парламент Георги Георгиев, зам.-председателят Борислав Иванов, лидерите на политическите групи в съвета ГЕРБ, БСП и ДБ – Диян Стаматов, Иван Таков и Грети Стефанова, както и зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов разговаряха със служебния министър на енергетиката Росен Христов и представители на БЕХ за необходимостта от съвместни действия между държавата и общината за излизане от кризисното състояние на дружеството, вследствие рекордното повишените цени на природния газ и натрупващият се всеки месец дефицит.

Представителите на СОС бяха запознати с предложенията на министър Христов за това как ще продължи нормалното функциониране на най-голямото топлинно дружество в страната.

Председателят на общинския съвет Георги Георгиев коментира, че очаква конкретни ангажименти от страна на държавата за осигуряване на необходимия природен газ, но и полагане на усилия цената на топлинната енергия да не е в ущърб на над 1 млн. софиянци, които са ползватели на услугите на "Топлофикация София“.

На срещата бе потвърдено, че Министерството на енергетиката възприема подхода на Столичната община за модернизация на дружеството чрез привличане на външен инвеститор и изграждане на нови мощности.