Грандиозният празник на свободния полет под мотото "По пътя на птиците" ще обходи цялото наше черноморско крайбрежие, следвайки полетния път на птиците "Виа понтика". Еднодневни и двудневни демонстрации на хвърчила ще бъдат проведени на шест различни места.


Бургас. Международният фестивал на хвърчилата, провеждан всяко лято във Варна, Шабла и други локации по нашето Черноморие, се утвърди като една красива традиция и празник, привличащ многохилядна публика. Десетата годишнина от създаването на цветната феерия ще бъде отбелязана с двуседмична фиеста в края на лято 2022, за радост на всички фенове и почитатели на този вид представления. Очаква ни един незабравим празник, който ще обходи цялото наше черноморско крайбрежие от юг на север, следвайки прелетния път на птиците Виа понтика.

"Основен акцент на събитието са демонстрациите на международните кайт клубове и въздушните артисти, които представят своите уникални модели хвърчила, често достигащи впечатляващи размери, състезанията с управляеми модели хвърчила и детските работилници, където малчуганите изявяват талантите си и се забавляват.

От 10.00 до 17.00 ч. през обявените фестивални дни професионалните клубове на участниците ще показват най-новите си творения, включително атрактивните за децата обемни модели на различни животни – мечета, тигри, октоподи, калинки, птици, риби и много други. Очакваме да станем свидетели и на майсторско управление на спортни хвърчила – това са модели за напреднали, които летят много бързо и описват сложни фигури в небето. Парадът обикновено е съпътстван от приятна музика и други забавления за малки и големи.“ – споделя Юри Георгиев, организатор на фестивала.

Освен като вече утвърдено културно събитие и безспорна атракция за жителите и гостите на Черноморието ни, фестивалът е известен и с това, че всяко негово издание се ангажира с каузи и обществено значими послания, като например такива, свързани с чистотата на околната среда, опазването на застрашени животински видове и природата като цяло. Тъй като юбилейното му издание следва небезизвестния миграционен път "Виа Понтика“, използван от стотици хиляди птици по време на техния прелет, очакваме по време на демонстрациите в небето да се реят не само хвърчила.

ПРЕДВАРИТЕЛНА ПРОГРАМА

20 - 21 август - Велека; плажът при устието на р. Велека

22 август (резервна дата 23 август) - Варвара; местност Кривото дърво

24 - 25 август - Приморско; плаж на ММЦ

27 - 28 август - Варна; плаж Аспарухово

31 август - 1 септември - Албена; централен плаж

3 -4 септември - Шабла; местността Малкото море, южно от фара