Започва Международният фестивал на младите в изкуството "Виа Понтика“, който традиционно се провежда в края на лятото в град Балчик, предаде репортер на Радио "Фокус"- Добрич.

Художествената галерия е домакин на три от събитията. Днес ще бъде открита изложба "Индустриален дизайн“, която представя работата на студенти от Националната художествена академия (НХА) в София. Публиката може да разгледа представеното до 17 септември. От утре - 13 септември, е подредена изложба живопис с творби на млади артисти от Националния университет по изкуства в Букурещ и НХА в столицата. В събота - 17 септември, е откриването на третата изложба с творби на български и румънски студенти от художествения пленер с ръководител проф. Здравка Василева, който ще се проведе в рамките на фестивала в Държавния културен институт - Културен център "Двореца“. 

Архитектурно-парковият комплекс, бивша резиденция на румънската кралица Мария, също ще бъде част от артистичните пространства по време на културния форум. Днес, в първия му ден, в Учебния център в "Двореца“ от 20:00 ч. е представянето на късометражно кино (първа част) - филми от седемнадесетото издание на CILECT PRIZE 2022. В сряда и четвъртък са съответно втора и трета част на кинопрожекциите. В останалите дни на фестивала от 20:00 ч. също ще има прожекции на късометражно кино - "Сянката на спящия човек“. 

Друга точка на културни събития от фестивала е Народно читалище "Паисий Хилендарски“ в Белия град. На сцената на читалището ще се играят театрални спектакли на различни младежки формации - "Хайде да убием Матилда“ на Театрална къща "Вива Арте“ (12.09. от 18:00 ч.), "Господа, другари, пичове и дами!“ на Младежка театрална школа - Бургас (14.09. от 18:00 ч.), "Джак и бобеното стебло“, спектакъл за деца на ДКТ "Дора Габе“ - Добрич (16.09. от 10:30 ч.). 

Отворено за слушатели ще бъде Музикално ателие за млади певци и пианисти от НР Китай с Дуо "Колаж“. Мястото е Туристическият културно-информационен център "Мелницата“ (13 - 16 септември). Заключителният им концерт класическа музика е в петък от 18:00 ч. 

Всички събития са с вход свободен. Фестивалът се осъществява с подкрепата на Община Балчик, ДКИ-КЦ "Двореца“ и партньори.

  

Жулиета НИКОЛОВА