Днес във Видин ще се проведе международна среща "Културни ценности по поречието на Дунав“. Събитието е част от партньорската среща и опознавателно пътуване в България по проект DANUrB+ - "Градски бранд Дунав+: Изграждане на регионална и местна устойчивост чрез валоризация на културното наследство по река Дунав“, финансиран по Програма за Транснационално Сътрудничество "Дунав 2014-2020“, съобщиха от общината.

DANUrB + (Градски бранд Дунав) е международен проект, който има за цел да свърже общностите по поречието на река Дунав и да укрепи вече съществуващите връзки между тях. Целта е да се улесни местното, регионалното и международното сътрудничество, както и да се създадат успешни партньорства и решения, които надграждат културните традиции, ценности и наследство. Част от вече проведените дейности по проекта през 2021 и 2022 г. в гр. Видин са: анализи и проучвания за оползотворяване на културно-историческото наследство в региона, срещи и семинари с местни инициативни групи, фестивал "Богатствата на Дунав“ на 2 и 3 юли 2022 г., регионална конференция "Творческият Дунав.

Свързаността – ключът към преодоляване на "свиването“ на 30 юни 2022 г. (с продължение на 1 юли в Калафат), както и разработвания в момента план за действие, който ще предложи възможности за реконструкция на емблематични сгради в гр. Видин и ще насърчи използването им за развитие на креативните и творчески индустрии.

Целта на настоящата среща е представяне на добри практики от региона на гр. Видин и обсъждане на възможностите за сътрудничество с местни заинтересовани страни (организации, институции и предприемачи).