Добрич е домакин на двудневна Международна бизнес конференция, която популяризира приложни изследвания, модели и добри практики за климатоустойчиво селско стопанство в Черноморския басейн, предаде репортер на "Фокус". Участват земеделски производители и представители на техни кооперации, асоциации, организации и заинтересовани групи с интерес в областта на устойчивото земеделие, изследователски звена и институции в селското стопанство, представители на контролни органи и бизнес браншови организации, независими професионалисти, експерти и практикуващи.

Домакин на форума е Сдружение "Добруджанско аграрно и бизнес училище“. Организиран е по проект "Трансграничен алианс за климатоустойчиво и екологично земеделие в Черноморския басейн“ (AGREEN). Предстои да бъдат споделени резултати от научно-приложните изследвания и експериментирането на разработените от партньорите по проекта модели, от засилването на сътрудничеството между бизнеса и научноизследователските институции, както и опита, натрупан от практикуващи климатоустойчиво земеделие.

Партньори в дейностите по проекта  AGREEN са България, Румъния, Турция, Грузия и Гърция. През ноември миналата година в Добрич се проведе международно обучение "Предприемачество за климатоустойчиво земеделие в Черноморския басейн". И това е само малка част от поредицата полезни и интересни събития - Академия "Умно земеделие", моделиране и експериментално отглеждане на култури в Добруджа по този проект, специализирано обучение на млади предприемачи, занимаващи се с климатоустойчиво земеделие и др.

Жулиета НИКОЛОВА