През последните три години до 2022 г., в област Смолян, имунизационния обхват по отношение на имунизация и реимунизация в детска юношеска възраст до 17 г. е от 91 до 94 %. Това каза на пресконференция по повод Европейската имунизационна седмица, д-р Сийка Чернева – директор на Дирекция "Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция – Смолян, предаде репортер на "Фокус“. По думите й, проблем остава ниския обхват на възрастните с реимунизация с тетанус дифтерия, наборите от 25 години нагоре. "Причините са миграцията извън страната или в други области, неявяване при личния лекар, въпреки напомнянията, както и здравнонеосигурените. Тази имунизация при възрастните е много важна, защото действието на ваксините отслабва с времето и реимунизацията срещу тетанус и дифтерия е необходима, за да се осигури защита през целия живот. Има случаи дифтерия в страни от ЕС сред мигранти. България е транзитна страна и сме подложени на висок мигрантски натиск и може да се внесе инфекция отвън. Ако липсва едно високо имунизационно покритие, сме застрашени от разпростра на такива инфекции“, поясни д-р Чернева.

През 2023 г. Европейската имунизационна седмица се провежда под мотото: "Всяка доза има значение“ и е насочена към необходимостта от подобряване на ваксинационния обхват поради отчетения спад в имунизациите по време на пандемията от COVID-19. Целта на кампанията е да напомни, че ваксините са основната причина за ограничаване разпространението на животозастрашаващи инфекциозни заболявания по целия свят и че навременното им поставяне спасява животи. Чрез избора си да сме ваксинирани, ние не само защитаваме себе си, но и нашите близки. Масовата имунизация изгражда колективен имунитет, който от своя страна предпазва хората, които не могат да бъдат ваксинирани поради отслабена или  увредена имунна система, допълни д-р Чернева.

Тя посочи, че значими са постижение при полиомиелит, тъй като в световен мащаб, той е намалял с 99 % от 1988 година насам. "Той продължава да циркулира в Пакистан и Афганистан, засяга основно деца до 5-годишна възраст, но и над тази може да се заболее, ако не се ваксиниран. Пълната имунизационна схема срещу полиомиелит в детска възраст осигурява имунитет през целия живот. В България се прилага през първата, втората и шестата година на детето. Последните три години в Смолянска област, при имунизацията за полиомиелит се отчита ръст в имунизационни обхват до 96 - 97 %, като през 6-та година е от 88 % до 92 % ръста“, уточни д-р Чернева.  

Друго заболяване, което е тежко и със сериозни усложнения е морбили. Прилагането на две дози ваксина, осигурява защита при почти 100% от ваксинираните през целия живот. През 2023 година има ръст от заболелите от морбили в европейския регион, но 95 % имунизационния обхват ежегодно ще предотврати разпространението на морбили и регистрирането на епидемични взривове. "Последно в Смолянска област имаше епидемичен взрив в Девин през 2010 г., оттогава няма регистрирани случаи на морбили. Имунизацията срещу морбили се извършва през първата години и на 12-годишна възраст. Тук има добър имунизационен обхват до 94- 95 %. За 2022 година е малко по-нисък обхвата на 12-годишните – 93 %, като причината за това, по данни на общопрактикуващите лекари е, че над 60 % от необхванатите деца са мигрирали в чужбина, въпреки че са в пациентските листи“, добави д-р Чернева.

Тя посочи, че други ваксини, които имат значение за предотвратяване на тежки заболявания, са ваксината срещу Хепатит Б и човешки папилома вирус. Срещу хепатит Б е 95 % ефективна за предотвратяване на инфекции, хронични заболявания и рак на черния дроб. Имунизацията срещу Хепатит Б в България се прилага на новородените в първите 24 часа и в първата година още три дози. В последните три години в област Смолян има добър имунизационен обхват при нея 96-97 %, подчерта д-р Чернева. Тя отбеляза, че не така са нещата обаче с ваксината срещу човешки папилома вирус, но тя е препоръчителна. Въпреки действието на националната програма, там обхвата е много нисък. Причините са страхове от постваксинални реакции, но тя е препоръчителна и се прави с решение на родителите. "Прилагането на ваксините в съответствие с нашия имунизационен календар е изключително важен процес, който започва от раждането и продължава през целия живот. Имунизацията е право и отговорност на всеки“, обобщи д-р Чернева.

Общопрактикуващият лекар, д-р Даниела Дариткова, която също присъства на пресконференцията, заяви че успешната реализация на ваксинационната политика на държавата в област Смолян се дължи на усилията на общопрактикуващите лекари. "Тези позитивни резултати в увеличение на имунизационни обхват в годините след пандемията се дължи на сериозната работа на колегите общопрактикуващи лекари в цялата област. Основен ангажимент за ваксинацията от нулева възраст до възрастни е на общопрактикуващите лекари. България има един съвременен имунизационен календар, който корелира с най-добрите във всички европейски и други страни. Ваксините в Българи са с гарантирана безопасност, ефективност и ефикасност. Много малко са отчетените странични явления след апликация на ваксини и нямаме никакви данни за сериозни усложнения, освен тези, за които предупреждават лекарите при прилагането на ваксини и са стандартни като възможности за локална реакция или за фибрилитет в рамките на два дни след апликацията на ваксините“, разясни д-р Дариткова.  

Нели ГЕРГЬОВСКА