Живи елхи на цени между 30 и 200 лева се предлагат на кооперативния пазар във Велико Търново дни преди Коледа, показа репортерска проверка на "Фокус“. Най-масово продаваните дръвчета струват 30, 40 или 50 лева. Толкова плащат търновци за растения, които не са посадени в саксия, а са отсечени и поставени на дървена стойка. Търговците споделят, че няма голяма промяна в стойността им в сравнение с миналата година, въпреки че таксите в горските стопанства са се повишили двойно. Има, разбира се, и елхи, които струват по 100, дори 200 лева, но техните размери са значително по-големи и те се търсят по-малко.

Има и дръвчета в саксии, които могат да се засадят в земята след празниците. Продавачите отчитат, че в последните години все повече търновци избират този вариант за коледна украса. Цените при тях са около 40-70 лв. В големите търговски вериги във Велико Търново също се предлагат живи дръвчета в контейнери, но те са доста по-скъпи. Тъй като в региона има и доста разсадници, част от жителите на старопрестолния град решават да си осигурят елха направо от производителя, като освен, че плащат по-малко, те подпомагат и местния бизнес.

Търговците са помислили и за тези, които не могат да си позволят жива елха. За тях има осигурени клонки с шишарки, които са значително по-евтини, но пък също могат да внесат празнично настроение в домовете ни.

Луиза ТРАНЧЕВА