Между 10 и 14 лева е цената на шараните в магазините във Велико Търново на днешния празничен Никулден, предаде кореспондент на "Фокус“. Живите риби се търгуват за 10 лева, като търговците разказват, че все повече хора избират да си купят такива, въпреки че им се налага да си ги чистят сами. В някои от тях вчера шаран се намираше и на малко по-ниски цени, но днес цената е различна.

"Няма увеличение в сравнение с миналата година. И тогава продавахме шараните по 10 лева за килограм“, обясняват продавачите.

В големите търговски вериги и хипермаркети той може да бъде намерен и за 8 лв., но не много търновци рискуват да си купят от там, тъй като отзивите са предимно лоши – за стара и вмирисана риба. В специализираните рибни магазини цената е малко по-висока, но пък рибата се продава жива. Допълнителен бонус при тях е, че могат да ви изчистят избраната риба и на място. Чистеният пресен шаран струва 13.50 лв.

Другата най-продавана риба днес е толстолоб, който е по 10.50 лева за килограм. Не са малко и тези, които си купуват по-нетрадиционни за празника видове като лаврак и ципура. Тяхната цена варира между 15 и 30 лева, като последната е готови за печене или пържене филета. Най-скъп е чистеният див лаврак, който върви по 48 лв. за килограм, следва го чистеният лефер за 40 лв., котлетите от сом са по 28 лева.