Между 10 и 12 кг от кошер е средният добив на мед в Смолян. Това каза за Радио "Фокус“ – Смолян, Атанас Костадинов – председател на местното сдружение "Родопска пчела“. "Отчитаме като много добра година за нас пчеларите. За вътрешността на страната това не са много добри добиви, но при нас в планината те са по-скромни. Тази година между 10 и 12 кг от кошер е средния добив, а миналата година той беше 6-7 кг и тази година добивите са двойни“, поясни Костадинов. Той уточни, че има специфика, че в края на периода пчелите са внесли доста манов мед от иглолистните гори, който е почти невъзможно да се извади. Този мед е върнат на пчелите с определини техники, за да се ползва от тях за зимуването, допълни пчеларят.

Той отбеляза, че има увеличение в цените на меда, но клиените проявават разбиране, защото знаят, че местната продукция е качествена и държат на нея. Миналата година цената беше около 14-15 лв. на килограм, а тази година е от 16 до 20 лв. за килограм, сравни Костадинов. "Държим на качествената продукция. На територията на Европейския съюз има около 3600 видове билки, а тук в Родопите има около 2400 билки. Трябва да се гордеем с това и да го използваме за нашето здраве като правим профилактика с пчелни продукти и подготвяме организма за по-тежките периоди на зимата. Това е разликата с меда от вътрешността на страната, който е от рапица или слънчоглед и затова и цената е по-висока, защото е наситен с билки“, посочи пчеларят. 

В сдружението "Родопска пчела“ членуват около 60 пчелари, като освен от община Смолян има и такива от всички региони на областта, като Мадан, Рудозем, Върбина Чепеларе, Михалково. Отворени сме за пчеларите от целия регион, тъй като няма друго пчеларско сдружение тук, каза още Костадинов.

Нели ГЕРГЬОВСКА