Важни решения, взети днес, може да променят живота на голяма част от варненци. Това ще се случи, само ако те бъдат одобрени от местния парламент, който се събира днес по поредното си редовно заседание. То ще се проведе от 10:00 часа в зала "Пленарна“ в общинския билдинг.

В предварителния дневен ред са включени 10 точки.

Част от темите на сесията са посветени на обществения транспорт в града. Съветниците ще решат дали да се удължи работното време на няколко автобусни линии през активния туристически сезон.

На обсъждане ще бъде подложено и предложението за въвеждане на безплатен транспорт за учащи, пенсионери и хора с увреждания.

Намаляването на цените на абонаментните карти за пътуване от града до селата и курортите в общината също е включено в дневния ред.

Община Варна иска да придобие за управление от държавата Раннохристиянския манастир в местността Джанавара край Варна. За да се открие процедура по придобиване, е необходимо съгласието на местния парламент. Съветниците ще разгледат и искане за безвъзмездно прехвърляне от държавата на общината на собствеността върху бившето помощно училище "Братя Миладинови“.

Предвижда се и приемане на правила за условията и реда за кандидатстване, финансиране и отчитане на социалните предприятия, които ще бъдат подпомогнати със средства от създадения за тази цел общински фонд.

Отпускането на еднократни социални и здравни помощи, както и на средства за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми, също е включено в дневния ред.

По традиция заседанието на Общинския съвет на Варна ще завърши с дискусия с гражданите.