Одобрени са проектите на четири Местни инициативни групи за разработването на Стратегии за Водено от общностите местно развитие (ВОМР) за периода 2023-2027 г. Това са Сдруженията с нестопанска цел "Добричка“, Балчик-Генерал Тошево“, Тервел-Крушари“ и новата "Каварна-Шабла“, съобщават от екипа на Областен информационен център - Добрич. Общото финансиране е 193 607 лв. от Процедура чрез подбор на проектни предложения по Подмярка 19.1 "Помощ за подготвителни дейности“ на мярка 19 "Водено от общностите местно развитие“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г.

Съгласно процедурата проектните дейности включват популяризиране на подхода ВОМР и процеса на разработка на стратегиите; обучения на местни лидери и заинтересовани страни; проучвания и анализи на територията; подготовка на стратегия за ВОМР и консултиране на местната общност и разработване на стратегии за ВОМР. Подходът ВОМР се прилага в селските райони и насърчава създаването на публично-частни партньорства (чрез Местните инициативни групи) с участието на местния бизнес, граждански и неправителствени организации, и местната власт, които съвместно определят потребностите и потенциала на територията за развитие.

Стратегиите, разработени по ВОМР, се основават на характеристиките на конкретната територия и са въз основа на местните потребности и потенциал. Чрез тях се дава възможност за финансиране на проекти, които отговарят на местните потребности, създават и запазват заетост за местното население и са в полза на малкия местен бизнес. По този начин се създават по-добри икономически, социални и екологични условия за живот в малките население места.