На кръгла маса във Велико Търново асоциация "Прозрачност без граници“ коментира нивото на публичност и отчетност на местната власт в региона. Домакин на форума бе Областна администрация – Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“. В кръглата маса се включиха представители на държавни и местни институции, експерти, гражданското общество и бизнес организации от общините, които са областни центрове в Северна централна и Североизточна България.

По време на срещата губернаторът инж. Георги Гугучков изтъкна, че ролята и значението на Областната управа за взаимодействието между публичните институции и съществуващите в региона обществено-икономически субекти е ключова.

Изпълнителният директор на Асоциация "Прозрачност без граници“ Калин Славов каза, че основната цел на инициативата е да допринесе за развитие на капацитета на институциите на местно ниво, чрез укрепването и развитието на устойчиви политики за добро управление и превенция на корупцията.

Беше представен доклад - ежегоден индекс на местната сималко по-късно от тамстема за почтеност в България, който оценява девет основни институции по три измерения – капацитет, роля и вътрешно управление. Беше установено, че местната власт все още държи ниско ниво на публичност и отчетност при извършване на проверки от контролните звена на общините, а нето една община не прилага оптимален модел за защита на служители, които докладват за нередности.  

В работата на общинските съвети като най- съществен проблем се откроява прозрачността и ефективният надзор върху работата на кмета и общинската администрация. Дейността на 4/5 от общинските съвети в областните центрове не отговарят на стандартите за прозрачност, а за 2/3 от тях общинските съветници и постоянните комисии функционират в режим на почти пълна анонимност и безотчетност. При оценка работата на кметовете показателят с най-ниска стойност остава почтеността.  

Подобни кръгли маси ще се проведат и в други региони на страната.