Подписка към искане за провеждане на местен референдум за поемане на дългосрочен дълг от местния парламент, бе внесена в Общински съвет Благоевград, информират от общината.



Председателят на Общински съвет Благоевград Радослав Тасков и Александрина Пандурска - председател на Инициативния комитет,  организиращ подписката, подписаха протокол.

Исканият референдум е с въпрос: Одобрявате ли решението на Общински съвет Благоевград за поемане на дългосрочен дълг за реализиране на инвестиционно намерение "Скапто Терме Аква Парк Бачиново".

Инициативата  е по чл. 27, ал. 3 от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, 

Инициативният комитет представи документ,  съдържаща 12 075 подписа на граждани на Благоевград, настояващи за референдум.

Предстои подписката да бъде отразена в публичния регистър по чл. 27, ал. 5 от Закона, както и да бъде изпратена в структуриран електронен вид на териториалното звено на ГД "Гражданска регистрация и административно обслужване“ към МРРБ, която да извърши незабавна служебна проверка.

Ако се установи наличието на необходимия брой подписи, изискуеми от Закона, проверката се преустановява и се изготвя протокол, който се изпраща до председателя на Общинския съвет.

В случаи на установени нередности в подписката, председателят на Общински съвет уведомява Инициативния комитет и определя едномесечен срок за тяхното отстраняване, уточняват процедурата от общината.