Националната служба за охрана ще предприеме мерки за сигурност за празничното Пасхално богослужение за Възкресение Христово в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски“ в София тази вечер.

Гражданите ще имат достъп до зоната от 20.00 ч. през два пункта за проверка, организирани при северния и при южния вход на храм-паметника.

Служителите на НСО ще извършват проверки за предмети и общоопасни средства. Гражданите ще бъдат проверявани с металдетектори за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани до мероприятието. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван.

За времето от 21.00 до 2.30 ч. след полунощ ще бъде въведена забрана за използване на безпилотни летателни средства (дронове) в зоната около храм-паметника.

Около 23.40 ч. фенерът с Благодатния огън ще бъде изнесен от параклиса в Синодалната палата и с литийно шествие ще бъде пренесен в патриаршеската катедрала.

"Фокус" припомня, че министър-председателят Гълъб Донев и президентът Румен Радев ще присъстват на Пасхалната служба и Великденската Света литургия по случай Възкресение Христово в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".