След представянето на станцията за телемедицина в УМБАЛ Бургас, министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, кметът Димитър Николов и областният управител проф. Мария Нейкова посетиха Медицинския факултет на университет "Проф. д-р Асен Златаров“. В аулата на факултета по медицина кметът Николов, ректорът на университета проф. Магдалена Миткова и д-р Стамен Пишев официално обединиха усилията в подкрепа на бургаските млади лекари и бъдещите медици, като подписаха тристранен меморандум за сътрудничество между Община Бургас, Университет "Проф. д-р Асен Златаров“ и новоучреденото Сдружение на младите лекари в града, съобщиха от местната администрация. 

"Благодаря за подкрепата и отношението към здравеопазването, не само към града, но и целия регион. Това са приблизително 100 млади лекари, а целта на споразумението е съдействие от институциите, ангажирани с грижата към възрастните хора, към предучилищното училищно здравеопазване. Повече от 50 пенсионерски клуба очакват стартирането на първия етап от тази програма по отношение на превенциите“, заяви кметът Димитър Николов преди подписването на меморандума.

Той разказа, че целта на споразумението е в създаване на по-добри материални условия за привличане на млади специалисти в Бургас от другите региони в страната и съдействие за допълнителни квалификации и обучения в страната и чужбина, финансиране на тези програми, включително и мащабния педиатричен проект на Югоизточна България, който вече е стартирал, заедно с 85 общини от региона, като част от комплексната здравна услуга, като се предоставя финансиране за обучение във водещи европейски болници.

"Вече сме подготвили споразумението с Европейската асоциация на детските болници. Проф. Диас приветства Бургас и България, като добре дошли в тази организация. Затова предлагаме нашите млади специалисти първи да се възползват от тази мащабна международна програма, която се финансира от Европейската инвестиционна банка и структурните фондове на Европейската комисия. В това съревнование кой да привлече лекари и специалисти, се надявам Бургас да има най-добър опит. Благодаря на ректора на университет "Проф. д-р Асен Златаров“ проф. Миткова, на областния управител проф. Нейкова и младите бургаски лекари“, заяви още кметът Димитър Николов.

"Ще се постарая да помогна, тъй като за мен това е кауза. Поздравявам за взаимодействието местната власт и ръководителите на университета. Съвместните ни действия вече дават резултати и в мое лице ще намерите съюзник да ви помогнем за всичко, което правите. В най-кратък срок - следващия месец, ще направим обучителен център по телемедицина тук, в университета, тъй като това е бъдещето. Бях в Израел и навсякъде се работи така. В един момента имаше една "ваканция“ в структурирането на нашето здравеопазване. Сега с максимални темпове се стремим да излезем от нея и да действаме, така че в кратки срокове да се осъществяват идеите. Основният проблем на младите лекари е добрата квалификация в България. Подписахме в Швеция документи за безплатни специализации на млади лекари там. Имаме партньорство и с Тел Авив, Кьолн и Страсбург“, сподели министърът на здравеопазването Асен Меджидиев.

"Като областен управител ще съдействам за нови програми и инициативи в тази област. Благодаря на кмета за всичко, което прави както за образованието, така и за здравеопазването. След реализирането на днешния меморандум, Медицинският факултет ще затвърди още повече своето място сред останалите факултети по медицина в страната. Благодаря на академичното ръководство на университета, че този факултет е толкова деен и вече изпреварва някои други“, допълни по време на срещата областният управител проф. Мария Нейкова.

"Още 2 години и първият ни випуска на Медицинския факултет ще завърши, а за това време подготвяме докторски програми, в които ще могат да бъдат включени и медиците, които завършват. Осигуряваме и места за специализанти. Това, което зависи от нас – да осигури научното израстване на бъдещите медици и на специализантите, ние ще го направим“, посочи ректорът на университет "Проф. Д-р Асен Златаров“ проф. Магдалена Миткова.

"Ние, като сдружение обещаваме, че ще работим с нашите колеги, лекарите постоянно да специализират и ще ги изпращаме на обучение в България и в чужбина. Ще се грижим за повишаване здравната култура на гражданите на Бургас и по този начин да имат отношение към социално значимите заболявания и здравето си“, допълни и председателят на Сдружението на младите лекари в Бургас д-р Стамен Пишев.

С подписването на Меморандума страните заявиха воля да си сътрудничат при осигуряване на професионалната реализация на студентите по медицина и младите лекари, да участват в стажантски програми в структурите на Община Бургас, да провеждат образователни дейности и кампании, насочени към превенция и профилактика на обществено значими заболявания и повишават професионалната квалификация на медицинските специалисти и здравните работници на територията на община Бургас.