Мега спектакълът "ШАХНАМЕ: Сказание за Зал“ с участие на 18 актьори и музика на живо потегли на Национално турне и Смолян е втората спирка от общо девет града в страната. Постановката е по едноименния персийски епос от Фердоуси и ще бъде представена в Смолян на 28 април /петък/ от 19 часа в Родопския драматичен театър "Николай Хайтов“, съобщиха организаторите. Билети могат да се закупят от касите на театъра. Това съобщиха от пресцентъра на Общината.

Спектакълът е вдъхновен от древния персийски епос "Шахнаме“ или "Книга на царете“ и разказва една от най-красивите любовни истории от древен Иран, в която принц Зал отхвърлен от баща си, отгледан от митична птица, по-късно реабилитиран се влюбва в индийска принцеса и е принуден да се бори за любовта си като преодолява редица политически препятствия. Една история за любовта, която преодолява всички граници, разказана с великолепни актьори, танци и музика на живо.

Преди и след спектакъла във фоайето на театъра зрителите ще могат да разгледат изложба на традиционни ирански занаяти и изкуство, организирана от Ирански културен център.

Спектакълът се разпространява с финансовата подкрепа на НФ "Култура“ по "Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.

Преводът на "Шахнаме: Сказание за Зал“ е на Йордан Милев, режисьор и сценична версия - Елена Панайотова, композитор - Николай Иванов (група ОМ), художник - Юлиян Табаков, хореограф - Росен Михайлов, музика на живо - Марина Великова (ОМ).

В постановката участва звезден екип - Север Иванов ("Войната на буквите", "Открадна живот") в ролята на Зал и си пратнира с Ралица Стоянова (филм "Жените наистина плачат"). В една от главните роли е Велислав Павлов (сериали “Порталът", "Откраднат живот", филм" Вездесъщият"), Добрин Досев ( филм "Посоки“, сериал "Татковци“, включително смолянчаните Никола Куцев, Никол Милевска и др.

Постановката има следните награди и номинации: Награди "Аскеер“ 2022 и ИКАР 2022 за авторска музика, Номинация "Аскеер“ 2022 за костюми, 40-ти Международен Театрален Фестивал "Фаджр“ в Техеран, гала откриване, Номинация за "ярки постижения в областта на културата“ от Столична Община 2021 за режисура.