27-годишната кардиологична медицинска сестра в МБАЛ “Хигия“ Анастасия Георгиева също се отзова на спешния призив за даряване на кръв от рядката кръвна група В отрицателна, съобщиха от лечебното заведение. Младата майка посети Отделението по трансфузионна хематология на МБАЛ-Пазарджик, за да дари кръв за втори път.

"В момента съм в отпуск по майчинство, за да отглеждам малкото си момченце, което съвсем скоро ще навърши 2 годинки. Родих в Акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ-Пазарджик. Знам какво е да си родилка и да имаш нужда от помощ, затова не се поколебах дали и аз да помогна, след като съм от същата кръвна група, каквото прочетох, че се търси. Тази кръвна група е много рядка и реших, че трябва да дойда да даря. Всички трябва да помагаме в такива случаи. Не бива да имаме страх и затова да не даряваме кръв. Дарявала съм кръв за първи път преди около година. Тогава нямах никакви проблеми, след като кръводарих. Още тогава взех решение да продължавам да съм доброволен кръводарител.

Смятам, че кръводаряването е добра кауза и то не само, защото помагам на някой друг, а и за моя организъм“, обясни Анастасия.

Младата кръводарителка посъветва всички, които се страхуват да станат кръводарители, да мислят само за това, че правят нещо добро и да оставят своя страх на заден план.

"Критичната ситуация с двете родилки вече е овладяна. Две жени от с. Алеко Константиново и село Варвара вече са добре и затова се прекратява спешната акция за безвъзмездно кръводаряване“, съобщи началникът на Отделението по трансфузионна хематология д-р Ваня Стоева. Тя сърдечно благодари на Анастасия Георгиева, Десислава Тодорова и всички граждани, изявили желание да дарят кръв и да помогнат.