Мечките в Смолянско все още не спят, 22 щети са нанесени от тях през ноември, сочи справка в сайта на Регионалната инспекция по околната среда и водите, предаде репортер на "Фокус“.

През ноември са извършени 22 извънредни проверки, свързани с кафявите мечки. При една от тях, в землището на село Могилица, община Смолян, е имало проверка във връзка с проведено ветеринарно-медицинско лечение на ранени 3 крави от кафява мечка. Осъществени са и още 21 проверки по сигнали за щети върху селскостопанско имущество или домашни животни, нанесени от защитения вид - кафява мечка на територията на екоинспекцията в Смолян. В община Смолян има подадени по един сигнал за щети от мечки в землищата на селата Бориково, Полковник Серафимово, Буката  и в град Смолян. В община Баните, най-много са нанесените щети в село Гълъбово – 4, като има и едно нападение в село Глогино. В община Девин има регистрирани по четири щети от мечки в село Триград и град Девин и една в село Грохотно. В община Златоград има регистрирани две щети в село Аламовци. Установена е и щета в село Кочан, община Сатовча, област Благоевград.

От РИОСВ – Смолян уточняват, че при проверките е установено, че за 4 щети в землищата на с. Буката, община Смолян, с. Аламовци, община Златоград, с. Грохотно, община Девин и с. Кочан, община Сатовча, комисиите не могат да потвърдят, че същите са нанесени от кафява мечка.