Двойката кафяви мечки Берна и Костадин в Центъра за защита на природата и животните (ЦЗПЖ) в Добрич са включени в международно изследване, предаде репортер на Агенция "Фокус"

Екип от учени от Софийски университет "Св. Климент Охридски" включиха мечките, техните навици и условия на отглеждане в международно изследване. В началото на ноември съвместно учени и екипът на зооцентъра в добруджанския град са поставили видео камери на различни места, взети са проби и е обследвана гората, в която живее двойката кафяви мечки.

Всяко животно от двойката в добричкия зоопарк има своя вълнуваща история преди да станат партньори в живота. Берна е родом от швейцарския град Берн, откъдето идва и името й. Костадин пристига в добричкия зоопарк преди около 7-8 години заедно с още две мечки. В центъра те намират подслон и грижи докато ремонтират дома им в парк Кайлъка. Коцето остава в добруджанския град и не след дълго намира и своята любов, пристигнала от Швейцария.

"Мечокът Костадин и швейцарката Берна се ожениха официално през 2016 г. на скромна церемония, включваща сладолед с горски плодове, диня, круша и пъпеши, поляти с мед и сладко. Берна и Коцето обитават най-големия зоопарков мечкарник на Балканския полуостров, с обща площ над 5 дка, в който news pic 2
© ЦЗПЖ
има три езера, както и бункер, в който могат да спят зимен сън", разказват от зооцентъра.

След хибернацията през пролетта започва захранването на мечките. Менюто им е разнообразно - ядки, риба, моркови, ябълки, цвекло, пити с пчели-търтеи. Двойката разполага с приятен "дом" с обширен двор, а езерцето има и водопад. След като се събудят от зимен сън, който от Центъра се надяват да продължи поне до март въпреки изменените климатични условия, мечките отново ще бъдат проучвани и ще се съберат още данни за тях. Ще бъдат анализирани видео кадрите. Предстои наблюденията да бъдат обобщени и оповестени публично.

Жулиета НИКОЛОВА