Жители на блок в Свищов се оплакват, че от няколко месеца мазите им и приземните етажи на сградата са под вода, предаде кореспондент на "Фокус“. Тя обаче не идва от ВиК авария. Проблемът датира от далечната 2000-а година, но тогава не е бил толкова сериозен. Нещата ескалират преди около две години, когато хората случайно виждат, че в мазите им има около 30 см. вода. Засегнат, оказва се, е и още един жилищен блок, който се намира в близост. Тогава те търсят съдействие от Общината, от където се отзовават, но не могат да решат проблема.

"Това е така, защото става въпрос не са ВиК авария, а за подпочвени води. Тъй като те са държавна собственост, ние не можем да направим нищо сами. Оказва се, че и Общината не може“, обяснява домоуправителят на сградата.

Специалистите от местната администрация и ВиК дружеството в града потвърждават, че водите са подпочвени, но нямат собствени средства, за да помогнат.

"Има нужда от геоложко проучване, за да се установи от къде идват водите и тогава компетентни специалисти да предложат решения. Ние няма как да се наемем, тъй като сградата не е наша собственост“, казва зам.-кметът на Свищов инж. Пламен Петков.

Водата вече е и до нивото на контакти и ел. таблото на асансьора, поради което хората от блока са го спрели, за да не се получи късо съединение. Така всички, които живеят там, ежедневно слизат и се качват по деветте етажа на сградата пеш.

Проектанти обясняват, че основата на проблема вероятно отново е недомислен закон.

"Този проблем със сигурност не е за подценяване, по никакъв начин. Той би могъл да застраши устойчивостта на сградите. За съжаление в нашия закон геоложкото проучване не е задължителна проектна част от целия инвестиционен план за строеж на сгради. Можете да получите строително разрешително и без да имате геоложко изследване, но то е строго препоръчително и ние като конструктори го изискваме от нашите инвеститори“, допълва инж. Зорница Тодорова, проектант – Камара на инженерите във Велико Търново

Решението, казва кметът на Свищов Генчо Генчев, може да дойде когато компетентните институции съставят доклад, с който да кажат какво да се прави. Такъв се чака от около две години.  

Луиза ТРАНЧЕВА