Засилено ще е полицейското присъствие около обществени обекти, в районите на големите търговски комплекси, пазари и базари, и около църковните храмове във Великотърновско в празничните и почивни дни. От Областна дирекция на МВР – Велико Търново уверяват, че са предприели необходимите мерки за спокойното протичане на Коледно-Новогодишните празници, предаде кореспондент на "Фокус“.

Местните полицейски началници са провели срещи с лица, осъществяващи частна охранителна дейност там, където се очаква да се провеждат празнични мероприятия, с цел подобряване на бдителността и пропускателния режим в охраняваните от тях обекти.

Предвидено е засилено полицейско присъствие в районите на автогари, жп гари и други места с масово струпване на хора.

Ще се планират и провеждат специализирани полицейски операции за превенция и противодействие на правонарушения и спазване на противоепидемичните мерки. Акциите ще са съвместни с представители на РД "ПБЗН“, РЗИ и други компетентни институции.

Създадена е необходимата организация за безопасност на движението по пътищата в дните с интензивен пътникопоток преди, по време и след празничните и почивни дни в периода 23,24 и 28 декември и на 2 януари 2023-а. Дейността на полицейските служители ще бъде насочена основно към подпомагане и регулиране на движението по пътищата, както и към контрол над водачи с рисково поведение, свързано с неправилно изпреварване, неправилни маневри и отнемане на предимство. Във всички празнични и почивни дни униформените ще контролират строго скоростните режими, няма да допускат управление на автомобили с концентрация на алкохол в кръвта и/ или след употреба на наркотични вещества или техни аналози, както и от неправоспособни водачи. Проведени ще бъдат специализирани полицейски операции в районите на увеселителни заведения.

От полицията допълват и, че вече текат ежедневни проверки и в търговски обекти, питейни, нощни и увеселителни заведения, складови бази, борси, тържища и пазари съвместно с други компетентни държавни органи.