Масови проверки на товарни автомобили и автобуси текат във Великотърновска област. От полицията в старопрестолния град уточняват за "Фокус“, че те са част от специализирана операция, която тече в цялата страна. Действията ще продължат до края на седмицата. Аналогични проверки се извършват и в цяла Европа, тъй като акцията се провежда по линия на Roadpol, Европейската мрежа на службите на Пътна полиция.

Освен Пътна полиция у нас в инспекциите участват представители на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация“, а при необходимост ще бъдат включвани и служители на Криминална и Икономическа полиция и Инспекция по труда.

Акцентът е поставен върху контрол и недопускане на шофиране на товарни автомобили и автобуси от водачи, употребили алкохол и наркотични вещества. Ще се следи и за спазването на скоростните режими, времето за почивка, претоварването на превозните средства.

В календара на Roadpol операциите с фокус върху товарните автомобили и автобусите се провеждат четири пъти в годината – по една във всеки сезон. Основанието за това, е че при настъпване на пътнотранспортно произшествие с подобни превозни средства жертвите, ранените, материалните щети и последващите негативи са много по-големи, отколкото при другите инциденти.