Мащабни ВиК ремонти текат в Свищов и региона, предаде кореспондент на "Фокус“. В крайдунавския град започна дългоочакваният ремонт на ул. "3-ти март“. Инвестицията е съвместна между Общината и ВиК "Йовковци“, като дружеството се включва с 500 хил. лв. Дейностите ще струват общо 1 млн. лв. Те ще обхванат участък от 1500 метра и включват подмяна на: 450 метра водопроводни отклонения и спирателни кранове; водохранителни съоръжения; дъждоприемни шахти; и 130 метра канализация /от пл. "Свобода до аптека "Галеника“/. След приключване на ВиК ремонтите, ще се изчака периодът на технологичните изисквания за улягане на изкопите и ще се премине към техническа рециклация на цялата улица. След това предстои подготовката за полагане на изравнителен и износващ пласт асфалт, а там където е необходимо ще бъдат подменени бордюри и компрометирани участъци от тротоарната настилка. Ще бъде монтирана вертикална сигнализация и положена хоризонтална маркировка.

Ремонти текат и в село Алеково. Дейностите ще допринесат за намаляване загубите на вода, се реализират по Инвестиционната програма на община Свищов, с държавно финансиране на стойност 200 хиляди лева. Алеково е едно от населените места в община Свищов, които са обречени на безводие, поради изключително лошото състояние на амортизиралата водопреносна мрежа и загубата на вода по трасето. Лошото водоснабдяване и проблемите, пред които е изправено местното население са основателна причина Община Свищов и кметът Генчев да са непримирими в търсенето на различни форми на финансиране за ремонт и смяна на нефункционалната ВиК инфраструктура. В тази връзка Общината не спира да инвестира в изготвянето на инвестиционни проекти по водоснабдяването, с които да може да кандидатства и да търси финансиране за решаване на водните проблеми в населените си места.

Реконструкцията на настоящия обект обхваща 423 метров участък от напорния (тласкателен) водопровод на село Алеково – от помпена станция "Нова“ до черпателен резервоар на помпена станция "Стара“. Проектираният участък на тласкателния водопровод е предвидено да се изгради от полиетиленови тръби висока плътност, предназначени за работно налягане 10 атм., с външен диаметър Ø75мм.

С приключването на този проект, вече цялата напорна част на водопровода за село Алеково, която е дълга общо 1942 м, ще бъде подменена.