Специализирана полицейска операция за ефективно противодействие на престъпността, опазване на обществения ред, пътната безопасност и осигуряване на полицейско присъствие в уязвими райони, участъци, махали и квартали се проведе вчера на територията на ОДМВР-Русе. В рамките на операцията служителите на ОДМВР - Русе извършиха действия на територията на различни населени места в областта. В акцията взеха участие служители с полицейски правомощия от всички подразделения на ОДМВР-Русе: от 6-те РУ в областта, от секторите за противодействие на криминалната и икономическата престъпност, охранителна и териториална полиция, пътна полиция, както и екипи от зоналното жандармерийско управление в Русе. Съвместно с част от екипите работиха и представители на митницата и горските стопанства.

При спецоперацията са проверени 549 лица, от които 40 представляващи интерес, 445 МПС, съставени са 54 акта за установени административни нарушения и 124 фиша. Издирени са 14 лица, обявени за издирване, а за срок до 24 часа по ЗМВР са задържани 5 лица. Проверени са 13 пункта за черни и цветни метали, 12 заложни къщи, 8 автосервиза и автоморги, 21 сборища, 13 питейни и увеселителни заведения, 27 търговски обекта. Съставени са 7 предупредителни протокола на лица на основание чл. 65 от ЗМВР.

Иззети са 180 грама ситно нарязан тютюн, 82 грама метамфетамин, 1145 грама суха тревна маса (марихуана) и 178 стръка растения коноп.

В хода на провежданите действия в рамките на операцията служителите на ОДМВР - Русе са установили извършителите на 26 престъпления, образувано е едно бързо производство, две досъдебни производства и са регистрирани общо 24 заявителски материала за извършени престъпления от общ характер.