Тази година във форума "Българско наследство“ - Балчик, който ще се проведе в края на месец август, ще участват и банатски българи. Това съобщи директорът му Маруся Костова, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна. Общността на банатските българи ще бъде представена от Светлана Караджова, председател на тяхната организация. По-рано този месец тя представи в София спектакъл и дейността на сдружението им. Такава презентация ще има и в Балчик на 24 август, като част от програмата на културния форум.



Сдружение "Българско наследство“ в Балчик, чийто председател е Маруся Костова, е създадено през 1997 г. В него членуват първоначално преселници от Северна Добруджа, избрали да живеят в Белия град. Сред тях все още има живи, които разказват за онези далечни и нерадостни времена на преселване на българи от северните части на Добруджа, които днес са в пределите на Румъния. Това е времето на подписването през 1940 г. на Крайовската спогодба, която разделя региона на две части, като южната попада в България. Сдружението продължава през годините своята дейност, умножава членовете си и от 2015 г. започва да организира културният форум "Българско наследство“. Той е международен от самото начало и дори в годините на пандемия е с гостуващи лектори и ансамбли. Участват научни специалисти, краеведи, историци и литературоведи от България, Украйна и Молдова. Всяко издание на форума включва конференции по история, литература и фолклор, посветени на различни годишнини от исторически събития, посветени на личности от българската култура от нашата страна и диаспората ни в останалите страни участнички.



В осмото издание на международния форум в края на този месец конференциите са посветени на 85-та годишнина от кончината на Певеца на Добруджа Йордан Йовков. Сред лекторите е д-р Кремена Митева, гл. уредник на "Дом-паметник“ Йордан Йовков в Добрич и дългогодишен изследовател на личността и книжовното дело на писателя хуманист. Другата конференция по етнология на българите се провежда във всяко издание и неин ръководител е доц. Елена Рацеева от университета в Кишинев. Доц. д-р Румяна Лебедова от университета в град Русе ще е ръководител на конференцията по история, посветена на Йовков. Ще участват около 20 лектори със свои изследвания. Някои от лекторите са участвали и в предишни издания на форума, други ще направят свои презентации за първи път. Всички научни изследвания, представени на конференцията, ще бъдат публикувани в списание "Форум“. Вторият ден е посветен на фолклорен конкурс. "Все още има непредставени автентични песни. И както ми сподели преди много години композиторът Стефан Драгостинов, Г-жо Костова къде ще намерите автентични песни, аз всичките съм обработил. Има много щастливо обработили българския фолклор композитори, сред които е и Стефан Драгостинов, но има все още и песни, които предстои да бъдат обработени професионално и представени на по-широка публика“, каза Маруся Костова.



Вторият ден на форума е посветен на фолклорен конкурс. На 25 август се очаква да се качат на сцена около 50 български ансамбъла и 15 от чужбина - Румъния, Молдова и Украйна. Последната страна ще бъде представена единствено от деца, водени от българския координатор в Украйна Татяна Ковтун. Организаторите на форума са отворени за спомоществователи, които да подкрепят участието на тези деца в Балчик. "Предполагаме, че ще се намерят хора когато чуят, че искат деца да дойдат за участие в нашата страна и да представят българщината на онзи стар български език, който все още не е забравен, а просто е капсулован там, в онази област“, отбеляза Маруся Костова. Тя допълни, че Сдружение "Българско наследство“ в Балчик работи от 2014 година с ансамбли и самодейни групи от Република Молдова. Културният обмен включва концерти в двете страни. По думите на Маруся Костова партньорството със село Казаклия и градовете Кахул и Тараклия в Молдова са доказателство, че има смисъл в подобни форуми, които доказват и затвърдяват във времето връзката между българите у нас и в други страни по света.



Жулиета НИКОЛОВА