Само на 12 години, все още ученик, Мартин Кръстев от Балчик започва начинание, за което се изисква вдъхновение, смелост и енергия. Той е инициатор и организатор на детския фестивал "Пясъчни творения", който в продължение на 7 години се е превърнал в една от емблемите на Приморска Добруджа. "Разбира се, не си давах сметка в началото каква отговорност и препятствия ще срещна по пътя на организирането на едно такова малко събитие", сподели Мартин, който вече е студент във Великотърновския университет в специалност "Педагогика на обучението по музика", предаде репортер на Агенция "Фокус".

Преди години той чете за прочутия фестивал на пясъчните фигури в Бургас и решава да направи такова събитие и на север, по нашето Черноморие, с участието на любители, основно деца. В първото издание те са само от България. От следващата година обаче, фестивалът набира популярност и в него започват да се включват деца и техните семейства от различни страни - Украйна, Русия, Германия, Чехия, Канада, Швеция, Словения, Литва, Дания, Турция и Белгия. Това са туристи, избрали Приморска Добруджа за своята лятна ваканция. 

"Аз съм щастлив, че срещнах подкрепа. В началото започнахме с Държавен културен институт - Културен център "Двореца" в Балчик. С тях реализирахме цели 6 издания на фестивала. Мога да споделя, че досега в "Пясъчни творения" са взели участие може би над 500 деца, което за нас е изключителна радост. Децата строят пясъчни фигури и ги декорират с естествени морски елементи, като мидички, рапани и други природни материали в рамките на час. Това, което отличава нашия фестивал е, че участието е безплатно, но на финала има много награди, медали и изненади за децата, което е невероятна емоция за тях", разказа Мартин Кръстев. 

Той отправя своята огромна благодарност към всички, които са повярвали в него и са го подкрепяли през годините. Това лято фестивалът гостува на Албена по покана на ръководството на курортния комплекс и постави рекорд по брой участвали деца - 120. Освен това, изключително много качества е изградил Мартин за времето, в което организира едно такова събитие, което за него е много ценно. Научил се е да бъде отговорен: "Когато се заемеш с такова събитие, не може да си позволиш да грешиш. Научих се да бъда настоятелен в работата с партньорите, защото ти може да имаш хубава идея, но трябва да убедиш хората, че си заслужава да бъде осъществена", сподели още Мартин Кръстев. 

През годините партньори на фестивала по свое желание са били частни фирми и организации, което според младия човек също е голям успех. Той си пожелава и следващи издания на фестивала, както и повече средства за култура в страната, защото този фестивал е прекрасен пример за това как се работи в посока култура - стимулира и провокира детското въображение, креативността и опазването на природата, радостта от досега с нея. Към това добавя и пожеланието да се разширят учебните предмети в сферата на изкуството - музика, танци, рисуване.

През 2018 г. идва и първото признание за волята и труда на Мартин Кръстев. Той получи награда за благородство, връчена от цар Симеон II. Националната награда е учредена, за да отличи деца и младежи до 20 години за проявени благородство и доблест. Следващото признание е награда за самия фестивал. Тази година детският фестивал "Пясъчни творения“ стана носител на първата специална награда за доброволческа мисия на Националното представителство на студентските съвети. Инициативата "Мисия доброволец – (не)възможна“ e на екипа на Дирекция "Младежки политики“ към Министерство на младежта и спорта.

"Наградата за благородство е изключително голяма чест и признание за това, което правя. Но това, което ме радва е, че тази година фестивал "Пясъчни творения“ получи своята първа награда. Тя е много специална, защото млади хора се оценили инициативата, която се радва на интерес и от тийнейджърите, от ангажираните млади хора в обществото", посочи Мартин Кръстев.

По думите му, е важно събития като фестивала "Пясъчни творения" да намират все повече съмишленици и да се случват в нашата страна. Мартин е убеден почти на сто процента, че музиката е неговото бъдеще, защото той и досега има множество концертни изяви - солови изпълнения, като хорист, диригент и пианист, има издаден и видеоклип с дебютната му песен "Wish" като пилотен сингъл от албума "Musical Dreams". Но остава надеждата, че и фестивалът ще продължи, защото Мартин е от хората, които мечтаят да променят България към по-добро и осъзнават, че много неща зависят от нас самите, а когато действаме обединени, хубавото се случва.

Жулиета НИКОЛОВА