Вече цяла седмица работи традиционната благотворителна изложба-базар "Баба Марта бързала и мартенички вързала“ във Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“. Днес на щанда своите творения представят хората от Комплекса от социални услуги за пълнолетни лица с умствена изостаналост в старата столица. Управителят Мая Божкова разказва, че при изработката на традиционните украшения през тази година са заложили основно на естествените материали. Дърво, естествена вълна, различни цветни маниста, бели и червени прежди са само част нещата, които те използват. 20 души се включват в работилницата за мартенички, в която дейността кипи с пълна сила.

"Наблягаме на пъстротата, защото ние сме разнообразни като знания и умения, и като вкусове. Изработваме и мартенички за домашни любимци, за врат, за ръка, за закачане. Така, че да може всеки да си хареса нещо от нас“, допълва още директорката.

Центърът участва в базара-изложба за тринадесети пореден път. Има хора, които правят мартенички още от самото начало. През тази година със заниманията отново са ангажирани всички – един плетат, други опаковат, всеки дава по нещо от себе си. От една страна за тях това е вид трудова заетост, а от друга – забавление, казва управителят.

"Когато изработваме неща за базарите или правим арт занимания, много често разговорите са много свободни, споделят. Така ние научаваме какви мечти и желания имат лицата, към какво се стремят, какви емоции ги вълнуват и това ни помага по-лесно да достигнем до тях и да работим заедно“, обяснява още Мая Божкова. Тя допълва и, че всяка една инициатива, в която потребителите имат възможност да участват, ги мотивира, помага им да се чувстват значими.

"Основната ни цел и мисия е да накараме хората да повярват в себе си, че са можещи, знаещи и, че могат да бъдат по-самостоятелни“, обяснява още управителят.

В комплекса има настанени 20 души, които са на различна възраст – от младежи до 60-годишни. Те не са разделени по пол и възраст, тъй като това, според специалистите, помага за тяхната интеграция. За тях се грижат 17 човека.

Луиза ТРАНЧЕВА