Маршрутът на няколко автобусни линии във Варна ще бъде променен заради изпълнението на мащабен ВиК проект, съобщават от общинското дружество "Градски транспорт“. Промените ще влязат в сила от 11.02.2023 г., когато стартират строително-монтажните работи за доизграждане на канализационна мрежа в селищни образувания Изгрев, Кочмар, Сълзица, Пчелина и Сотира и бул. "Хр. Смирненски“.

В тази връзка ще бъдат затворени за движение двупосочно ул. "Прилеп“ – от Т-образното кръстовище на локалното платно на бул. "Левски“ до бул. "Христо Смирненски“, и бул. "Хр. Смирненски“ от ул. "Прилеп“ до кръстовището с ул. "Дубровник“.

Поради тези ограничения се налага временна промяна в утвърдените маршрути за обслужване на линии 10,(10А), 12, 13, (13А) и 23, посочват от "Градски транспорт“.

За линия 10 – след спирка "Янко Михайлов“ автобусите ще завиват наляво по бул. "Цар Освободител“, ще обслужват спирки "Струга“ и "Победа“, на светофара ще завиват надясно по бул. "Христо Смирненски“ и ще се включват по утвърдения си маршрут –  спирки "Вятърна мелница“, "Роза“, "Хаджи Димитър“. Няма да се обслужва спирка "ВиК“ на ул. "Прилеп“.

За линия 12 – няма да се обслужват двупосочно спирки "ВиК“ на ул. "Прилеп“, "Вятърна мелница“ и "Подвис“ на бул. "Христо Смирненски“.

От "Аспарухово“ в посока "Бриз“: от кръстовището на ул. "Прилеп“ автобусите ще завиват надясно по бул. "Васил Левски“, ще обслужват спирки "Спартак“, ХЕИ, "Дубровник“, след спирка "Дубровник“ ще продължават наляво по ул. "Мир“ и ще обслужват спирка "Мир“. На кръстовището с ул. "Студентска“ ще завиват наляво, ще обслужват спирка "Черноризец Храбър“, после ще свиват надясно по ул. "Дубровник“, ще обслужват спирка "Военна болница“ и на кръстовището с бул. "Христо Смирненски“ ще се включват в маршрута си.

От "Бриз“ в посока "Аспарухово“: автобусите ще обслужват спирки "Бриз“, "Сотира“, "Медицински комплекс“, "Военна болница“ – ул. "Дубровник“, "Черноризец Храбър“ – ул. "Студентска“, надясно по ул. "Мир“ – спирка "Мир“, надясно по бул. "Левски“ – спирки: "Дубровник“, ХЕИ, "Спартак“, и ще се включват по маршрута си.

За линия 13 – няма да се обслужва спирки "Бл. 22“, "Нов корпус на ИУ“, "Железни врата“. Линията ще преминава по ул. "Дубровник“ и ще обслужва спирка "Военна болница“ на улица "Дубровник“.

Линия 23 – след спирка "Янко Михайлов“ автобусите ще завиват наляво по бул. "Цар Освободител“, ще обслужват спирки "Струга“ и "Победа“, на светофара ще завиват надясно по бул. "Христо Смирненски“ и от кръстовището с ул. "Прилеп“ ще се включват по утвърдения си маршрут към с. Каменар.

В посока от с. Каменар към жп гара – на кръстовището на ул. "Прилеп“ и бул. "Христо Смирненски“ автобусите ще завиват наляво в посока бул. "Цар Освободител“. Ще обслужват спирки "Победа“ и "Струга“ и на ул. "Отец Паисий“ ще се включват по маршрута си. Няма да обслужват спирка "ВиК“ на ул. "Прилеп“.