Началото на юни е най-красивият и ароматен период в нашите розариуми. Това заяви Марияна Димитрова, главен специалист "Ландшафтна архитектура“ в Ботаническа градина - Балчик, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна. Точно сега е пикът в цъфтежа на розите. На първа тераса, до морето, където е градина "Розариум“, и в градина "Разсадника“, където е секторът с патентни рози и билковата градина за гости със специфични потребности, посетителите на ботаническата градина в Приморска Добруджа имат възможност да прекарат незабравими мигове сред природата, сред очарованието на цветята. Навсякъде там е цветно, ароматно и красиво.

"Винаги са били места, където нашите посетители изявяват желание да се върнат отново, да посетят или да организират някое събитие, защото обстановката е много красива“, сподели Мариана Димитрова. Над 80 сорта рози цъфтят в този период в Ботаническата градина в Архитектурно-парковия комплекс "Двореца“ край Балчик. Те принадлежат към различни групи - патентни, полиантови, чаено-хибридни, влечащи и щамбови (високостъблени) рози. Градините с тях са колоритни и е задължително да бъдат разгледани всяка година. Започнало е частичното реконструиране на секторите с рози.

Към 2020 година са обновени 11 от общо 57 сектора в градина "Розаирум“ на първа тераса край морето. Най-желани за подновяване са английските рози на Дейвид Остин. Това са хибриди между старата ароматна роза и новите чаено-хибридни рози.

Те се отличават с по-дълготраен цъфтеж и устойчивост на болести. 33 сорта са патентните рози в градина "Разсадника“. По-известните сортове рози са "Гертруд Джекил“, "Мистър Джекил“, "Мистър Линкълн“, "Ориент“, "Каресе“, "Мери Джейн“, "Анапурна“ и др. В Ботаническата градина край морето е започнало лятното зацветяване. В началото на своя цъфтеж е и лавандулата. Прохлада за посетителите в летните дни носят каменните корита с течаща вода, каменните чешми, шадраваните, езерцата с водни лилии и морският бриз. Сред ароматите изпъква и този на жасмин и орлови нокти.



Жулиета НИКОЛОВА