До края на лятото в района на Шабленска тузла ще бъде изградено укритие за наблюдение на птици. Това съобщи кметът на Община Шабла Мариян Жечев, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна. По думите на кмета не са много хората, които се занимават с този вид туризъм в най-северната ни морска община, но пък тези, които го развиват, го правят на много добро ниво и са успешни. Ковид пандемията е нанесла много сериозен удар върху този вид природолюбителски туризъм, особено през зимните месеци, когато има най-много видове.

Районът е част от пътя на мигриращите птици Виа Понтика и е предпочитан за зимуване от червеногуша и белочела гъска и други птици, които долитат от север. Интересни птици се наблюдават в прелетните периоди - пролет и есен, също и през лятото, което е част от природното богатство на Приморска Добруджа и особено езерния комплекс край Шабла. Тази пролет в района са наблюдавани дори фламинго и жерави.

Отчита се осезателно намаление на числеността на зимуващите гъски в района. Въпреки природните особености и специфичния вид туризъм, свързан с наблюдение на птици, няма изградена инфраструктура за това. Кметът Мариян Жечев съобщи, че в момента общината изпълнява интересен проект по Плана за опазване на червеногушата гъска. В него е предвидено изграждане на специализирано съоръжение - укритие за фотографи и скрито наблюдение на птици. Така ще бъдат максимално предпазени от безпокойство при този вид човешки дейности. Предвидено е също изграждането на волиера за ранени птици и медицински пункт за първа помощ преди животните да бъдат транспортирани до Спасителния център в Стара Загора. Част от дейностите е популяризиране на червеногушата гъска, която в последните години заради затоплянето и високите температури през зимата е малобройна в този район.

Червеногушата гъска е рядък изключително красив с цветното си оперение вид средно голяма птица, световно застрашен от изчезване и защитен вид. Все още може да се наблюдава около февруари месец в района на Дуранкулашкото и Шабленското езера. Езерото край Дуранкулак е едно от петте най-важни в страната места за гнезденето на малкия воден бик, морския дъждосвирец и черночелата сврачка. Макар и в по-малки количества в езерото гнездят още световно застрашената белоока потапница и някои други редки и застрашени от изчезване видове птици, като големият воден бик и кафявокрилият огърличник. От срещащите се в района птици 123 са видове с европейско природозащитно значение.



Жулиета НИКОЛОВА