Отговорно заявявам, че няма миграционен натиск към България. Нашите центрове са заети на 43%, където хората престояват между 3 и 6 месеца, а на тези, които имат съдебна процедура и обжалват решенията на Държавната агенция за бежанците, могат да останат в центърът до 1 година. За това ние имаме една постоянна запълненост от 30-40%. Това коментира пред журналисти Мариана Тошева, председателят на Агенцията за бежанците, предава "Фокус".

По думите й оттук нататък обаче предвиждат по-засилено полицейко присъствие на центърът за бежанци в "Овча купел" в София, както и на останалите на Държавна агенция за бежанците, специално в София и Харманли: "Поетапно извеждане на хора към другите центрове също. В другите ни два центъра няма непосредствено жилищни сгради, те са в малко по периферни райони на София и до сега не сме имали оплаквания от граждани. 

Засега преместихме 30 лица в други наши центрове. Днес сутринта беше изведена другата група в друг наш център и искаме този център специално високото крило да бъде затворено, тъй като там има нужда от основен ремонт. Идеята, която следваме още от 2022 година е центровете за настаняване за деца, търсещи закрила, с капацитет не повече от 500 човека и ако е възможно да има не повече от 300 човека, защото анализът показва, че по този начин контролът е най-добър. Дори и да възникне нещо отново на някаква битова основа или някаква разправия, много по-лесно се овладява ситуацията в самия център, така че тя да не ескалира както за самите настанени, така и за хората, които живеят около нашите цетрове", обясни Тошва.

Тя добави, че в момента има 413 човека общо, от които 128 са деца - това са непридружени непълнолетни, които са настанени в изградената сигурна зона, която освен охрана има и допълнителна охрана на самата зона (пропускателен режим).

На въпрос на "Фокус" дали е променен профилът на хората, които пребивават в тези центрове, каквито твърдения има, Тошева отговори: "Да, той като цяло профилът и на миграционния натиск е променен в цяла Европа след т.нар. Сирийска криза 2013-2015 година, защото България беше от първите държави, още 2013 година, август, когато дойдоха при нас. Повечето са сами мъже, но трябва да си даваме сметка, че това са хора основно от Сирия и от Афганистан. Обикновено мъжете издържат на тези преходи и на този дълъг път.

Тошева изтъкна, че хората, които са настанени в центровете на държавната агенция са легално пребиваващи, търсещи закрила деца, които са минали два пъти скрининг, установени са и имат временни документи.