Маратон на четенето започва в Свищов. Инициативата е под надслов "Четяща България – четящ Свищов“ и е посветена на Международния ден на детската книга - 2 април и Международния ден на книгата – 23 април, предаде кореспондент на "Фокус“.

"Нека създадем заедно един незабравим празник на книгата и четящите хора. Нека утвърдим библиотеките като значимо място за четене, общуване и срещи с общността“, призовават организаторите и отбелязват, че мероприятията са подчинени на 160-годишнината от рождението на Алеко Константинов, 160 години от рождението на Цветан Радославов и 145 години от рождението на Александър Божинов.

Програмата е изключително наситена. Тя започва на 31 март с инициативата "Буквите: Аз съм българче“ на първокласници от СУ "Цв. Радославов“ в детския отдел на библиотеката при ПБНЧ "Еленка и Кирил Д. Аврамова“, където децата ще покажат какво са научили в училище до момента. Събитията продължават чак до края на април, като освен читалището, техен домакин ще е и Градската библиотека. Ще се включат малчугани и младежи от много образователни институции, които ще четат, разказват и представят театрални постановки.

Цялата програма можете да откриете на интернет сайта на Община Свищов.

Луиза ТРАНЧЕВА