"Маратон на четенето“ стартира в Кюстендил, предаде репортер на "Фокус“. Традиционната инициатива започна в "Детски отдел“ на Регионална библиотека "Емануил Попдимитров“. Директорът на културния институт София Пейчева приветства малките и големи гости.

"В "Маратона на четенето“ имаме цел – да се научим да четем, да говорим за четенето като полезна инициатива. Навик, който децата трябва да си създадат още от малки. В нашия "Маратон на четенето“ си подаваме не щафета, а си подаваме книги и текстове. Това четене не трябва да спира. То трябва да продължава през целия живот на човека“, каза София Пейчева.

Първи в книжния маратон се включи кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов. Той прочете пред децата една от любимите си приказки на Ханс Кристиан Андерсен - "Храбрият оловен войник“. Въодушевени, с грейнали лица и широки усмивки малчуганите слушаха приказката и мечтаеха на глас да станат войници или балерини.

След него щафетата с книги и текстове поеха изпълнителите Симона Петрова - Мона, Тино и Искрата.

"Четенето се отразява много добре на нас, като личности. Помага ни да мислим, обогатява нашия речник. Благодарение на четенето ние може да се изразяваме по малко по-красив начин“, сподели Мона. "Четенето беше моят свят. Всеки има свое въображение. Това е уникално за всеки. Впускайте се в своето си въображение. Четете и отваряйте вратата на приключението“, се обърна към децата Тино. "Трябва да знаете, че историята в дадена книга е хрумнала на някой човек, той е написал този разказ, който ние трябва да прочетем. По този начин вие ставате приятели с този човек, без да го познавате“, допълни Искрата.  

Програмата, посветена на "Похода на книгите“, продължава на 8 април. Тогава епископ Исаак ще чете на деца от предучилищните групи разкази в храм "Свети Димитър“.