За 18-ти път в Стара Загора ще се проведе Маратон на четенето "Четяща Стара Загора", предаде репортер на "Фокус". Организатори са отново Библиотека "Родина", Община Стара Загора и Регионална библиотека "Захарий Княжески". 

Както и през 2022-ра година, маратонът ще се състои изцяло присъствено и офлайн, а участието в него ще е еднакво насърчително и за деца, и за възрастни. Единственото условие е да обичат книгите и да са готови да споделят безценната емоция от общуването с тях с останалите.

Също както и през миналата година кулминацията на събитията ще е хепънингът в парк "Пети октомври" на същия следвеликденски ден 20 април. Четенето ще продължи от 10.00 до 15.00 часа. Целият април – от 3-то до 28-мо число, ще е своеобразен празник на книгата, наситен със срещи с уважавани, интересни и нашумели български творци.

"Както всяка година ви приканваме да ни изпратите информация за организираната от вашата институция проява през м. април – кога (дата и час), къде (място), какво (тема) и с кого. Направете и своята заявка за участие в Празника на книгата и четенето на 20 април в парк "Пети октомври" на е-mail: librodinabg@gmail.com или съобщете на GSM: 0886 463 731, 0884 477 915. Желателен вариант е и да документирате вашето събитие и да изпратете снимки на адрес: librodinabg@gmail.com. Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. Резултатите от Маратона "Четяща Стара Загора" ще бъдат илюстрирани на уебсайтовете www.rodina-bg.org, www.lib.bg  и в социалните мрежи. Наясно сме, че тази година пролетната ваканция за децата ученици е от 8 до 17 април, затова ви молим да ни известите за своите инициативи и за участието си в хепънинга на 20 април преди нея", споделят организаторите.

"Четяща Стара Загора" е част от Националната програма "Походът на книгите", организиран ежегодно от Асоциация "Българска книга" и Българската библиотечно-информационна асоциация и е част от Културния календар на Община Стара Загора. Инициативата е посветена на Международния ден на детската книга – 2 април, и Международния ден на книгата и авторското право – 23 април.

"През м. април може да очаквате изд. "Персей" и Джан Карсън (Ирландия), изд. "Обсидиан" и Кристин Димитрова, изд. "Книгомания" и журналиста Георги Милков, изд. "Жанет 45" и младия автор Боян Йорданов,  Йорданка Белева, Иванка Могилска  и детските автори Таня Петкова (изд. "Ясна книга"), Марин Трошанов и Доника Ризова (изд. "Мармот") и др. В свят, разтърсван от война, природни бедствия, инфлация и епидемии, възможното бягство от реалността е чрез въображението на творците. Спасението дебне единствено от книгите. Само, когато посегнем към кориците им, може да избираме какво да преживеем и какви емоции да ни разтърсят", казват от Библиотека "Родина".

Рени АТАНАСОВА