Проект за подобряване водоснабдяването във Великотърновска област изготви ВиК "Йовковци". За реализацията му са необходими малко над 254 млн. лв., които дружеството ще търси по ОП "Околна среда" чрез Министерство на регионалното развитие и благоустройството, поясняват за "Фокус" от Областна администрация - Велико Търново.

Областният управител инж. Георги Гугучков подчерта, че подобна мащабна инвестиция до момента в областта не е направена и тя в огромна степен ще реши натрупаните през годините проблеми. По думите му това е първа крачка към промяна водоснабдяването на населението, затова е много важно проектът, който е до 2029 година, да бъде реализиран успешно.

Обхватът на регионалното прединвестиционно проучване за ВиК "Йовковци" съставлява 13 броя агломерации, три от които са с над 10 000 еквивалент жители – Велико Търново, Свищов и Горна Оряховица с комбинация Лясковец. От останалите седем агломерации, които са между 2 000 и 10 000 на брой жители, след последното преброяване са отпаднали Килифарево, Драганово и Златарица, но за тях ще се създадат възможности за финансиране само за компонент водоснабдяване. Някой от основните приоритетни обекти по Регионалното преднивестиционно проучване за областта са: реконструкция на старата пречиствателна станция във Велико Търново, която е на повече от 50 години, участъците от село Пчелище до входа на общинския център и помпена станция "Ивайло", където ставата най-много аварии, магистралният водопровод от Велико Търново през Ново село до село Емен – т. нар. "Стара севлиевска деривация" от около 30 км., реконструкция на водоснабдителната мрежа във Велико Търново от около 13 км. с прилежащите съоръжения и сградни водопроводни отклонения, както и изграждане на нов напорен резервоар за село Шереметя. За Горна Оряховица и Лясковец се предвижда реконструкция на водопроводната мрежа от по 3,5 км., на сградните водопроводни отклонения и др. В Свищов ще се изгражда напорен резервоар, нова пречиствателна станция за петийни води, ще се реконструира съществуващият довеждащ водопровод, междинната помпена станция и мн. др.

Управителят на ВиК "Йовковци" ООД Илиян Илиев призна, че водния оператор във Велико Търново няма капацитет сам да реализира подобен мащабен инвестиционен проект. За да се избегнат корекциите по него той призова МРРБ, общините и областна администрация да действат като един отбор.