Малкият креслив орел Илия, роден в китното добруджанско селце Александрия, е достигнал до мястото на своето зимуване - далечна Замбия, след дълъг миграционен път, изминат през последните месеци. Това съобщи Михаил Илиев от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) - офис Дуранкулак, предаде репортер на Агенция "Фокус"

Малкият креслив орел, който покорява континенти и "разказва" истории, се излюпи през лятото на тази година и е отгледан от своите родители в добруджанския край. "Той беше избран да бъде маркиран с предавател, който да разкрие много подробности за живота му занапред. БДЗП работи заедно с Изпълнителна агенция по горите по природозащитен проект, насочен към опазването на малкия креслив орел. Това е емблематичен вид, който гнезди в равнинните ни широколистни гори, предимно в Източна България", разказа Михаил Илиев.

В началото на август, малко преди да напусне гнездото и да направи своя първи полет, Илия беше маркиран. Той носи името на манастира, разположен недалеч от Александрия - "Св. пророк Илия". Орнитолозите са избрали името на светеца, който ще закриля бъдещия властелин на небесните простори. 

Кресливите орли са мигриращи птици, подобно на щъркелите, лястовиците и много други видове. През септември младото орле Илия пое по непознатия път на юг за своята първа миграция, посочи Михаил Илиев. Той допълни, че малцина знаят, че това е критичен период в жизнения цикъл на хищните птици и смъртността им тогава е висока. Това е така, защото все още неукрепналите млади птици са неопитни в ловуването, не познават миграционния път и множеството заплахи по него, като необезопасени стълбове от електропреносната мрежа, отрови, бракониери, най-вече в Ливан, Египет и съседните им държави. Заплаха са и големите водни тела, каквото е например Средиземно море и над което не бива да прелитат. Има и много други заплахи.

Миграционният път на Илия премина през Турция, Сирия, Ливан, Израел, Египет, а на 23 септември орлето е навлязло в Африка. "Там все още неориентираният  млад орел взе грешно решение. Вместо да поеме на юг по традиционния миграционен път по поречието на река Нил, той се отклони на югозапад и навлезе дълбоко в негостоприемната пустиня Сахара. Само за няколко дни той се отклони с близо 1000 км от верния път. След 28 септември предавателят му спря да изпраща сигнали. Последно беше в югозападен Судан, близо до границата с Чад. Следващите седмици нямаше и следа от Илия, като вероятността да е оцелял ставаше все по-малка. 

За огромна изненада, в началото на ноември получихме нова, обещаваща информация за Илия и неговото местоположение. Той е прекарал известно време в подходящ район в Судан, където изглежда е ловувал успешно, нощувал е на безопасни места и е, образно казано, презаредил батериите. На мястото изглежда не е имало обхват на мобилна мрежа, а това е задължително условие, за да може да се изпраща информация чрез неговия предавател. Именно по тази причина повече от месец нямаше никакви вести за младото орле", разказа Михаил Илиев.

От югозападен Судан Илия е поел на юг, през Централноафриканската република в посока Демократична република Конго. А от там посоката е югоизток, към Уганда и Танзания. Прелетял е над пустини, влажни екваториални гори и савани, за да достигне до един от традиционните райони за зимуване на този вид - Замбия. Птицата по време на миграцията си е изминала над 8 000 км, прекосила е 14 държави за около 80 дни. "Дано отново го видим на българска земя през лятото на 2023 г.", си пожела Михаил Илиев.

Жулиета НИКОЛОВА