Над 1 300 добруджанци са декларирали доходите си, получени през 2022 г., пред Националната агенция за приходите в Добрич от началото на данъчната кампания, предаде репортер на "Фокус". Близо 380 от клиентите са предпочели да контактуват с Агенцията по електронен път през Портала за електронни услуги на НАП, като са подали формулярите си с електронен подпис /КЕП/ или персонален идентификационен код /ПИК/, което представлява едва 21% от общо подадените годишни декларации. Това съобщи Деница Михайлова, началник отдел отдел "Услуги за клиенти" в  Дирекция за обслужване - Добрич към ТД на НАП Варна.

Клиентите могат да подадат своите декларации в 12 пощенски станции на територията на областта, където безплатно се получават необходимите  формуляри за попълване и допълнителни разяснения, подготвени от офис Добрич. От НАП в добруджанския град напомнят, че най-бързо и лесно подаването на данъчни декларации става онлайн с ПИК или КЕП, без да е необходимо лично посещение на място. Друг начин за подаване е по пощата с обратна разписка или чрез куриерски услуги, за което се дължи такса, според ценоразписа на доставчика.

Срокът за подаването на декларациите за облагане на доходите за 2022 г. изтича на 2 май 2023 година. Повече информация за декларирането и плащането на данъци гражданите могат да намерят в сайта на приходната агенция - www.nra.bg или от Информационния център на НАП: 0700 18 700 на цена, според тарифата на съответния оператор.

Жулиета НИКОЛОВА