В изложбената зала на джамия "Ахмед бей“ в Кюстендил е подредена гостуваща изложба на "Зелени Балкани“ "Натура 2000 - пазИ редките видове" 2, предаде репортер на "Фокус“. Посетителите могат да разгледат фототабла, представящи защитени видове животни и растения от различни зони на Европейската екологична мрежа "Натура 2000“ у нас.

Атракция в изложбата са няколко макета в реални размери на защитени видове животни. Сред тях е ловен сокол, който е най-едрият сокол в България, световно застрашен вид и критично застрашен за България. Може да се види в реален размер и брадат лешояд - символ на българската природозащита и изчезнал от територията на страната преди повече от 50 години. Включен в Световния червен списък на застрашените животни. Белоглавият лешояд също е показан. Той е един от четирите вида лешояди, които се срещат в Европа – едра и впечатляваща птица. Широко разпространен и многоброен в миналото, в края на миналия век, белоглавият лешояд е с едва 1–2 активни гнезда само в Източни Родопи. Благодарение на усилията на природозащитни организации, днес популацията на вида нараства.

Посетителите могат да видят макет на бутилконос делфин. Той е разпространен по цялата крайбрежна зона на Черно море, като понякога се срещат и далеч навътре в открито море.  Показана е и морска свиня, най-малкият представител на китоподобните в Черно море.

Идеята на изложбата е да популяризира пред широката общественост, значението на Европейската екологична мрежа НАТУРА 2000 в България, като важен инструмент за съхраняване на най-ценните природни кътчета в страната ни, както и да привлече обществена подкрепа за тяхното дългосрочно опазване.