Макети и рисунки на възрожденски сгради събира изложбата "Старите къщи“. Експозицията е съвместна инициатива на учители и ученици от ОУ "П. Р. Славейков“ във Велико Търново и Регионалната библиотека "П. Р. Славейков“ в старата столица, предаде кореспондент на "Фокус“. Идеята идва от две преподавателки в школото Грета Косева – учител по История и цивилизации, и Гергана Пенова – учител по Изобразително изкуство.

"В програмата по История и цивилизации в 7-и клас продължава изучаването на българска история. Започва от Възраждането и се стига до наши дни. Има един час, отделен за старата българска къща. В тази връзка реших да поставя задача на учениците ми. Целта ми беше да прочетат повече за старата архитектура, да разгледат изображенията, да си изберат и собственоръчно да изработят макет на стара българска къща. По този начин те се учат на патриотизъм, учат се да ценят и пазят родното и българското“, разказва г-жа Косева.

Гергана Пенова пък споделя, че идеята за изложба се е зародила, след като заедно със седмокласниците са видели част от готовите макети.

"Вярвам в това, че постиженията трябва да се споделят. Красивите макети вдъхновиха по-малките ученици от 4-и, 5-и и 6-и клас да вземат участие в изложбата чрез картини, изобразявайки красотата на стария български дом. Обсъждахме начина на градеж, устойчивостта във времето им, красотата на детайла. С много плам и радост създадоха картини, наситени с цвят, линия и усещане за българщина“, допълва г-жа Пенова.

Официалното откриване на изложбата "Старите къщи“ ще е днес, от 17:00 часа във фоайето на Регионалната библиотека.

Луиза ТРАНЧЕВА