Майсторско изложение организират в Смолян, по повод 20-годишнината от учредяването на Регионалната занаятчийска камара. Това съобщи за "Фокус“, председателят на управителния съвет на Камарата, Недко Пашамов. То ще се проведе от 14 до 28 февруари в Клуба на дейците на културата в града, поясни той.

Регионалната занаятчийска камара в Смолян е навършила 10 години на 9 декември 2022 г., но е трябвало да я се пререгистрират по Закона за нестопанските организации и това вече е факт. В майсторското изложение ще може да се видят изделията на занаятчии, обработващи дървени съдове, такива, които изработват накити, майстори на художествен текстил, национални костюми, плетачество, гравьорство, тапицерство и други, посочи Пашамов и уточни, че очакват около 20 участника. Имат потвърждение и от известни майстори и специалисти. Потвърдил е участието си и д-р Марангозов, който е родом от Смилян, работи в Пирогов, а в свободното си време е занаятчия  областта на художествената обработка на дърво – дърворезба. Посетителите на изложението на място ще се разбират с майсторите и ще могат да си купуват от представените изделия, допълни Пашамов.

В Регионалната занаятчийска камара – Смолян членуват 50 човека, като преди това до 2011 г. членовете й са били около 400. Причината за намалелият брой занаятчии е, че през 2011 г. е променен Закона за занаятите и от 129 занаяти, са останали 55. "Всичко тръгна назад, но въпреки това, РЗК – Смолян се опитва да покаже, че съществува и се  надяваме да продължим. Въпреки трудностите и липсата на подкрепа от държавата и отношението към занаятите, сме оцелели. От повече от 20 години за занаятчиите няма държавна помощ“, отбеляза Пашамов.

Той уточни, че много малка част от занаятчиите в Смолянско, се препитават със занаяти и повечето имат и друга професия. "С това се изхранват само тези с по-комерсиални занаяти, като изработване на сувенири. Този занаят се превърна в бизнес. Хубаво е занаятите да се развиват, не трябва човек да бяга от високите технологии, защото те дават опция за по-голямо съвършенство. Чрез технологиите изделията стават по издържани художествено“, каза Пашамов.

Той добави, че отбелязват годишнината от създаването на РЗК – Смолян, за да покажат, че още ги има. За пример посочи, че има много големи градове в страната, в които вече няма занаятчийски камари. "Затова трябва да показваме, че въпреки трудностите през последните години, ни има и още работим, каза още Недко Пашамов.

Нели ГЕРГЬОВСКА