С обвинителен акт на Районна прокуратура – Варна 40-годишен мъж, обвинен за това, че с цел да набави за себе си имотна облага, възбудил и поддържал заблуждение у другиго и причинил му имотна щета, беше предаден на съд. А.Т. е обвинен за престъпление по чл. 209, ал. 1 от НК, за което законът предвижда наказание "лишаване от свобода“ за срок от една до шест години, съобщиха от Апелативна прокуратура - Варна.

През лятото на 2021 година обвиняемият бил потърсен от варненец, решил да направи ремонт на покрива на къщата си. След като извършил оглед на обекта, А.Т. изчислил цената и дал оферта на стойност 8800 лева, в която цена влизали труд и материали. Това устроило собственика на къщата и ремонтните дейности започнали на 29 август 2021 година, като обвиняемият получил и част от уговорената сума.

В следващите дни, 39-годишният тогава "майстор“ започнал да разпокрива покрива на къщата. Поискал от потърпевшия още пари под претекст, че трябвало да се закупят материали. И така още няколко пъти, докато накрая цялата уговорена сума за ремонта в размер на 8800 лева не била платена от своеобразния възложител. След като обвиняемият получил всички пари, спрял да ходи на обекта, като не оставил там никакви материали. Не отговарял и на обажданията на потърпевшия. Мъжът разбрал, че са го измамили и се принудил да наеме друг майстор, който да свърши работата, за която веднъж вече платил.

Предстои делото срещу А.Т. да бъде насрочено за разглеждане във Варненския районен съд.