Майка от София сподели покъртителна история в социалните мрежи. Става въпрос за тормоз над детето й от страна на учителка в голяма частна детска градина в центъра на столицата, видя Агенция "Фокус". Стигнало се е чак до спешна операция в болница "Пирогов".

Публикуваме целия разказ без редакторска намеса сега:

"Много се двоумих дали да споделя с този пост какво се случи с големия ни син наскоро в една от “хубавите" частни детски градини в центъра на София, и ако не беше наглото поведение на директорката и въпросната учителка, вероятно щях да си замълча. Все пак реших да споделя с цел всички родителите, които имат интерес и/или възнамеряват да посещават тази детска градина да вземат по-добро информирано решение.

Действието се развива в частна детска градина “Цветна градина Монтесори" филиал на улица Джовани Горини 3, която Адриан посещава от септември 2021 г с директор Цвета Борисова. На 7 ноември малко след 17 ч получавам обаждане от една от двете дежурни учителки Василка, в което тя започва с “Няма ли да си дойдете да си приберете детето?". Бях много учудена тъй като часът е 5 следобед, а ние всяка вечер прибираме детето между 17:30 и 18:00, детската градина работи до 18:00. Обясних, че съм на път и попитах дали нещо се е случило, за да ми звънне.

Учителката Василка изведнъж започна да говори много несвързано, “той ме удари по крака, аз само си изпънах крака, ами той се удари… има кръв…". Живеем наблизо, изтичах с 5-месечната ни дъщеричка в бебеносеща раница до градината. Наближавайки градината чух въпросната дама да му се кара на двора “ти какво си мислиш и на мен ми е обидно да ме ритат". По думите на тази жена конфликта се е получил заради яке и Ади я ритнал по крака. По нейни думи тя “само леко си е изпънала своя крак към него".

Свалих му гащите и видях парче тоалетна хартия залепена с лепенка на пениса му. Разлепих и видях, че все още кърви. Забелязах, че е преоблечен в други гащи и панталон, а дамата ми подаде мокрите му дрехи с думи, че ги е била изпрала. Тръгнахме към Пирогов където постъпихме с разкъсано контузна рана, кръвонасядане, хематоми на пениса (копирано от епикризата). Наложи се спешна операция и четиридневен престой. Месец по-късно той все още е вкъщи и се възстановява с различни лекарства.

С цялата си наглост въпросната учителката и директорката първоначално се опитаха да омаловажат случилото си, как при момчетата това често се получава, особенно ако не са били “забелени" добре и как дори те самите могат да “се прищипят с ластика на гащичките". Бях в шок, разкъсано- контузна рана и хематоми не се получава от “прищипано с гащички". Жената си е изпуснала нервите и е пратила 5-годишно дете с ритник в Пирогов.

Аз се питам, ако нямаш здрави нерви, защо избираш да работиш с деца? Аз се питам тази дама запозната ли е с конкретни ненасилствени методи, какво се прави, когато едно дете не слуша? Та те са деца, ясно е, че ще има моменти, когато прекрачват граници и ние възрастните ще очертаваме границите на поведението им с топла категоричност а не с ритници до Пирогов чак до операционна. В тази детска градина располагат с празна стая, където слагат непослушни деца да се успокоят. Аз се питам, защо ако имат такава стая, моето дете не е бил хванат подмишнички безопасно и не е бил сложен в тази стая, а е бил ритнат в слабините?

Искрено се надявам, това, че в София по въпроса с детските градини търсенето е повече отколкото предлагането и няма достатъчно места да не им позволи да си мислят, че могат да осакатяват децата и ще им се размине.

Директорката ни каза, че не може да посещаваме повече тази градина защото “се е натрупало напрежение". И без да ни го казва не бих им поверила повече децата си! Сега ние ще трябва да работим с физическите и психическите последствия от тази частна градина".