Разнообразна културна програма предстои за жителите и гостите на Кюстендил в последната седмица на месец май, съобщиха за "Фокус“ от отдел "Култура и духовно развитие“ към Община Кюстендил. Седмицата започва с концерт - спектакъла "неТАКТично“ от Юлия Манукян, с участието на Герасим Георгиев – Геро, Росица Метаниева, Соня Ковчезлиева, Илиян Божков. Под съпровода на Симфониета Враца. Диригент - Левон Манукян. Събитието е с начало 19.00 часа в голямата зала на Общински драматичен театър. Днес, но от 18.00 часа в читалище "Братство“, предстои концерт-спектакъл по повод предстоящия Международен ден на детето.

На 28 май от 11.00 часа ще се състои Празник на православния дух и традиция. Организацията е на Софийска света митрополия, Архиерейско наместничество – Кюстендил, Община Кюстендил и Регионална библиотека "Емануил Попдимитров“. В празника ще се включат деца и ученици от града. За тях щ бъдат организирани творчески ателиета и работилници.

Музикално сдружение "Марин Големинов“ организира два концерта от поредицата "Майски музикални дни“. На 29 май предстои концерт на Анна Хербст - сопран и Акико Хасегава - цигулка, Швейцария, клавирен съпровод - Евелина Станчовска. На 31 май е предвидено представяне на Духов квинтет "Пилекадоне". Двата концерта са с начало 18.30 часа в Художествена галерия "Владимир Димитров – Майстора“.

В последния ден от месец май читалище "Братство“ планира две свързани събития. От 17.00 часа ще бъде отбелязана 115-годишнината от рождението на писателя Димитър Димов. Ще бъде открита изложба, посветена на българския творец. От 18.00 часа ще се състои награждаване на победителите от Националния конкурс за поезия "Биньо Иванов“.