С максимална натовареност работят всички стационарни и мобилни камери за скорост, с които пловдивската полиция разполага за осъществяване на пътния контрол, съобщават от пресцентъра на ОД МВР Пловдив.

Съобразно ежедневен анализ на пътнотранспортната обстановка, техническите средства се позиционират както по автомагистрала "Тракия“ и големите пътни артерии, така и в населените места, където има отчетена висока концентрация на катастрофи.

При поредната превантивна акция, насочена към недопускане на сериозни нарушения от страна на водачи на моторни превозни средства, за времето от 1 до 8 юли екипи на дирекцията са извършвали контрол на скоростните режими на различни точки в областта.

С ползваните пет специализирани уреда служители от сектор "Пътна полиция“ са засекли общо 5631 нарушения, а други 1190 са регистрирани от колегите им от Първо РУ, Асеновград, Карлово, Първомай, Труд и Хисаря.   

Камерите разполагат с висока разделителна способност, което позволява контрол на скоростта в повече от едно платно и в противоположни посоки на движение. Специално програмираната им система дава възможност за наблюдение на трафика и за точно разчитане на регистрационните табели на превозни средства по всяко време на денонощието.

Чрез нея се идентифицира видът и класата на превозното средство, а също и скоростта и позицията му при придвижване, дори и да е сред още няколко. Високата резолюция на получените изображения позволява отлично разпознаване на детайлите. 

Чрез защитена мобилна връзка регистрираните нарушения се предават директно към Единен център за обработка на нарушенията в МВР за изготвяне на електронен фиш на съответния водач.