С тържествена церемония в Софийската опера и балет в четвъртък бе отбелязан Празника на научноизследователската и преподавателска дейност в МУ-София. Раздадени бяха 16 награди на заслужили преподаватели и учени от академичната общност, съобщиха от пресцентъра на Медицинския университет.

"Това е едно от най-тържествените събития за нашия университет, което традиционно провеждаме в навечерието на Световния ден на здравето – 7 април и на което отдаваме заслужено признание на научните постижения на нашите колеги и на техните усилия за развитие на научната област, в която работим“, с тези думи ректорът акад. Лъчезар Трайков приветства присъстващите на събитието. 

“Нека професионализмът, всеотдайността и човеколюбието ни ръководят в нашата работа. Нека отстояваме с почтеност и с достойнство постигнатото, и да продължаваме да предаваме своите знания, бидейки пример с високите си етични стандарти“, призова акад. Трайков.

Ректорът подчерта, че МУ-София и днес е сред водещите научни организации в България, че е лидер в националната класация на университетите в 4 основни направления, един от 7-те изследователски университета в страната и е на отлични позиции в редица международни класации. "Нашите усилия като ръководство са насочени именно към тази цел – насърчаване на иновациите и креативността, преодоляване на конвенционалното мислене и създаване възможности за развитие и осъществяване на нашите академични амбиции“, каза в заключителните си думи академик Трайков.

Зам.-ректорът по наука и акредитация проф. Валентина Петкова обяви мотивите, които стоят зад номинациите на наградените. Пълният списък с наградените е както следва:

Почетен знак “AESCULAPIUS" за принос в развитието на българската медицина през 2022 година получи: Проф. д-р Иван Литвиненко, дм

Награден знак "PANACEA" за значими постижения в преподавателската, научната, и експертна дейности през 2022 година получиха:

В медико-клинична област:

Проф. д-р Божидар Йорданов, дм, декан на Факултет по дентална медицина

Доц. д-р Антоанета Гатева, дмн

В медико-биологична област:

Проф. д-р Румяна Марковска-Давидкова, дм

Проф. Красимира Павлова Йончева, дфн

В медико-социална област:

Проф. Магдалена Александрова, дм, декан на Факултет по обществено здраве "Проф. д-р Цекомир Воденичаров, дмн“

Почетен знак "SIGNUM LAUDIS" на лента за особени заслуги за функционирането и развитието на МУ – София в годините на своята професионална реализация получиха:

Проф. д-р Георги Ончев, дм

Доц. д-р Васил Свещаров, дм

Проф. Иван Димитров, дх

Проф. Красимира Маркова, дм

Проф. Полина Ангелова Балканска-Георгиева, дм, директор на Департамент по езиково обучение и спорт

Проф. д-р Димитър Масларов, дмн

Почетен знак "SIGNUM LAUDIS" на кожен плакет за особени заслуги за функционирането и развитието на МУ – София в годините на своята професионална реализация получиха:

Доц. д-р Свилен Маслянков, дм

Доц. д-р Тодор Узунов, дм

Проф. Миглена Кирилова-Донева, дбм

Проф. Силвия Младенова, дм